Konu özeti

  • 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009




    Düzey:

    Lisans

    Dersi Veren:

    Konrad Menzel

    Çevirmen:

    Prof. Dr. Ramazan Sarı
    Üç olasılık dağılım fonksiyonun şekli: normal, öğrenci t ve ki-kare. (kaynak: MIT OpenCourseWare.)




    Dersin Özellikleri

    Ders Notları
    Ödevler ve Çözümler
    Sınavlar (çözümler yok)
     



    Dersin Açıklaması

    Bu ders, iktisatçılar ve diğer sosyal bilimciler için olasılık ve istatistik alanında sağlam bir alt yapı sunacaktır. Daha ileri bir çalışma olan Ekonometri için gerekli olan konulara yoğunlaşacağız ve 14.32 dersinin temel hazırlığını yapacağız. İşlenecek başlıca konular arasında olasılık teorisinin öğeleri, örneklem teorisi, istatistiki tahmin ve hipotez testi yer alacaktır.


    • İzlence

      Ders Saatleri
      Dersler: Haftada 2 kere/ Her birisi 1.5 saat
      Tekrarlar: Haftada 1 kere/ 1 saat

      Açıklama
      Bu ders, iktisatçılar ve diğer sosyal bilimciler için olasılık ve istatistik alanında sağlam bir alt yapı sunacaktır. Daha ileri bir çalışma olan Ekonometri için gerekli olan konulara yoğunlaşacağız ve 14.32 dersinin temel hazırlığını yapacağız. İşlenecek başlıca konular arasında olasılık teorisinin öğeleri, örneklem teorisi, istatistiki tahmin ve hipotez testi yer alacaktır.

      Ön Koşul
      Olasılık ve istatistik ile ilgili herhangi bir ön hazırlık gerekmez, ancak temel cebir ve kalkülüs (tekli veya çoklu değişkenler) bilgisi gereklidir. 18.01 ve 18.02 düzeyindeki Kalkülüs yeterlidir.

      Ders Kitapları
      Gerekli
       Larsen, R., and M. Marx. Introduction to Mathematical Statistics and Its Applications. 4th ed. Upper Saddle River, NJ: Pearson Prentice Hall, 2005. ISBN: 9780131867932.

      Önerilenler
      Ayrıca, aşağıdaki iyi fakat bir şekilde daha zor olan kitaplardan da faydalanabilirsiniz:
      DeGroot, M., and M. Schervish. Probability and Statistics. 3rd ed. Reading, MA: Addison-Wesley, 2001. ISBN: 9780201524888.

       Lindgren, B. Statistical Theory. 4th ed. New York, NY: Chapman and Hall, 1993. ISBN: 9780412041815. 
      Lindgren sezgisel olarak çok faydalı olmaz, ancak iyi bir referanstır.

      İlave Arka Plan
      İlave olarak, olasılık ve istatistik üzerine çok iyi yazılmış bir kaç popüler-bilim kitap listesi vereceğim. Onlardan herhangi birini okumak elbette tercihe bağlıdır ve problem setleri ile sınavlarda daha başarılı olmanıza fazla yardımcı olmayacaklardır. Fakat daha geniş bir perspektife ve çalışılan konu hakkında daha az biçimsel sezgi geliştirmek her zaman iyi bir alışkanlıktır.
       Ekeland, I. The Broken Dice and Other Mathematical Tales of Chance. Chicago, IL: University of Chicago Press, 1996. ISBN: 9780226199924. 

       Huff, D., and I. Geis. How to Lie With Statistics. New York, NY: W.W. Norton, 1993. ISBN: 9780393310726. 

       Stigler, S. The History of Statistics: The Measurement of Uncertainty before 1900. Cambridge, MA: Belknap Press of Harvard University Press, 1990. ISBN: 9780674403413. 

       ———. Statistics on the Table: The History of Statistical Concepts and Methods. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2002. ISBN: 9780674009790. 

       Taleb, N. Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets. 2nd ed. New York, NY: Random House, 2008. ISBN: 9781400067930.

      Gerekenler
      Normal koşullarda problem setleri Salı günü verilecektir ve diğer Salı getirmeniz istenecektir. Problem setlerini eski problem setlerinin çözümlerine bakmadan kendi başınıza çözmeniz beklenecektir. Problem setlerindeki bütün konuları anlamış olmanız sizin çıkarınıza olacaktır. Eğer iki ve daha fazla problem setini getirmezseniz, dersten alacağınız en yüksek not D'dir. Problem setlerinin genel notu en iyi yedi problem seti notunuza göre hesaplanacaktır, bu nedenle notunuzu etkilemeyecek şekilde sadece bir problem setini getirmeyebilirsiniz. 

      Sınavlar birikimli değildir. Sınavlardan ilk ikisi dersler sırasında, üçüncüsü final haftasında yapılacaktır. Aksi belirtilmedikçe sınavlar kitap ve defter kapalı olacak şeklinde yapılacaktır. 

      Tekrarlara düzenli katılım kesinlikle önerilmektedir. Asistanlar problem setlerini tartışacak, ders materyalini açıklayacak ve diğer konularda yararlı yol gösterici olacaklardır.

      Dersin Kuralları
      Problem Setleri
      Problem setleri derslerde ve tekrarlarda sunulan materyalin uygulanması konusunda size yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Dersin materyalini, ödevler dâhil, sınıftaki diğer öğrenciler ile tartışmanıza izin verilir. Ancak, her bir ödev sorusunun cevabını kendi başınıza getirmek zorundasınız. Konuları diğerleri ile tartışmak fikirlere, kavramlara ve teknik sorunlara açıklık getirmek maksadıyla yapılacaktır, yoksa ödev yapma grubu oluşturmak için değil. Bir birinin aynısı olan ödev çözümleri bu kuralla aykırı olur (özelikle çözüm adımları gösterilmediyse ve eğer soru yorum gerektiriyorsa) ve not almanıza engel olabilir. Aynı zamanda, eski problem setlerinin çözümlerine başvurmadan problem setlerini çözmeniz beklenir. 

      Problem Setlerinin Çözümleri
      Okunabilir ve güzel yazıldığı sürece, el yazımı çözümler sorun değildir. Lütfen unutmayınız: okuyamazsak, not veremeyiz. 

      Gecikmeler
      Ödevini zamanında yapan öğrencilere haksızlık yapılmaması için, geç getirilen ödevler kabul edilmeyecektir. Getirilmesi gereken günde, ödevleri ders süresince verebilirsiniz. Dersten sonra ödevler belirtilmiş kutuya konulabilir. Ödevleri öğretim üyesinin odasına getirmeyiniz veya posta kutusuna koymayınız. Gecikmiş ödevler kabul edilmediğinde, en düşük ödev puanınızı hesaplama dışı bırakmanıza izin verilecektir. Belirtilen tarihten önce ödevlerinizi email ile de gönderebilirsiniz. Diğer alternatif yollar için dersin hocasıyla önceden konuşup izin almanız gerekir. 

      Sınavlar
      Üç sınava da girmek ders için zorunludur. Geçerli bir mazerete gösterilmeden bir sınava girmemek bütün dersin başarısızlık ile sonuçlanmasına yol açacaktır. 

      Katılım
      Bir mazeretin geçerli olabilmesi için, girilmeyecek sınavdan önce, mümkün ise, yazılı olarak ve onaylanabilir şekilde belirtilmesi gerekir. Bu kriterler zorunludur, ancak yeterli değildir. Yukarıdaki kurallara uyan bir mazereti geçerli kabul etmeme hakkımız saklıdır. Sağlık ile ilgili herhangi bir mazeret MIT Tıp Merkezce tarihi yazılmış belge ile beraber belirtilmelidir. Sınava girmemek için sebebiniz ne olursa olsun, dekanlıktan izin belgesi getirmelisiniz. 

      Kurtarma Sınavları
      Mazeretin geçerli olması halinde kaçırılan sınavlar için sözlü sınav yapılacaktır 

      Yeniden Değerlendirme
      Notların yeniden değerlendirilmesi ile ilgili bütün talepler sınav sonuçlar açıklandıktan sonra bir hafta içinde yazılı olarak verilmek zorundadır. Bütün sınav yeniden değerlendirilecektir. Dolaysıyla, yeniden değerlendirme daha düşük bir not ile sonuçlanabilir. 

      Akademik Dürüstlük
      Herhangi bir şekilde kopya çekmek veya akademik sahtekarlık hoş görülmeyecektir ve bu tür davranışlar çok hızlı bir şekilde cezalandırma ile sonuçlanacaktır. Bu, diğer öğrencilerden kopyalamayı, sınav sırasında diğer öğrenciler ile iletişim kurmayı, ders notları, hesap makinesi gibi konularda sınav kurallarına uymamayı, yeniden değerlendirme maksadıyla sınavı tahrif etmeyi, sahte yazılı mazerete belgesi düzenlemeyi vs. kapsar fakat bunlarla sınırlı değildir. Kopya çektiği, dürüst veya etik davranmadığı belirlenen öğrencilerin sınavdan alacağı not F'tir ve diğer cezalar için aynı zamanda MIT disiplin kuruluna sevk edilirler.

      Puanlama

      ETKİNLİKLERYÜZDELER
      Problem setleri%25
      Sınav 1%25
      Sınav 2%25
      Sınav 3%25

    • Takvim

      SIRA NO:KONULARÖNEMLİ TARİHLER
      Olasılık Dağılımları ve rasgele değişkenler
      I. Olasılık
      1Kümeler ve olaylar 
      2Olasılık ve sayma kuralları 
      3Koşullu olasılık ve bağımsızlık 
      II. Rasgele Değişkenler ve dağılım fonksiyonları
      4Bayes teoremi ve rasgele değişkenProblem set 1
      Son Gün
      5Kesikli ve sürekli rasgele değişkenler 
      6Olasılık dağılım fonksiyonları (PDF), birikimli dağılım fonksiyonları (CDFs), 2 veya daha fazla değişkenin bileşik dağılımıProblem set 2 
      Son Gün
      7Bileşik ve marjinal dağılımlar 
      8TekrarProblem set 3
      Son Gün
      E1Sınav 1 
      Beklenen değerler ve rasgele değişkenlerin dönüştürülmesi
      III. Rasgele değişkenlerin dönüştürülmesi
      9Rasgele değişkenlerin fonksiyonları 
      10Bir kaç rasgele değişkenin fonksiyonuProblem set 4
      Son Gün
      IV. Beklenen değerler ve koşullu dağılımlar
      11Sıra istatistikleri ve beklenen değerler 
      12Medyan, ondalık ve varyans 
      13Kovaryans ve koşullu beklenen değerler 
      V. Özel dağılımlar
      14Koşullu beklenen değerler ve özel dağılımlarProblem set 5
      Son Gün
      VI. Büyük sayılar kanunu ve merkezi limit teoremi
      15Büyük sayılar kanunu 
      16TekrarProblem set 6
      Son Gün
      E2Sınav 2 
      Tahmin ve hipotez testleri
      VII. Tahmin yöntemleri ve özelikleri
      17Merkezi limit teoremi, tahminler, sapma, ve tutarlılık 
      18Tahmin oluşturmakProblem set 7
      Son Gün
      VIII. Güven aralıkları
      19Güven aralıkları 
      20Güven aralıkları (devam)Problem set 8
      Son Gün
      IX. Hipotez testleri
      21Hipotez testleri 
      22Hipotez testleri (devam) 
      23Hipotez testleri (devam)Problem set 9
      Son Gün
      24Tekrar 
      E3Sınav 3 

      • Okumalar

        Ders Kitapları
        Gerekli
         [LM] = Larsen, R., and M. Marx. Introduction to Mathematical Statistics and Its Applications.4th ed. Upper Saddle River, NJ: Pearson Prentice Hall, 2005. ISBN: 9780131867932. 

        Önerilen
        [DS] = DeGroot, M., and M. Schervish. Probability and Statistics. 3rd ed. Reading, MA: Addison-Wesley, 2001. ISBN: 9780201524888. 

         [L] = Lindgren, B. Statistical Theory. 4th ed. New York, NY: Chapman and Hall, 1993. ISBN: 9780412041815.

        SIRA NO:KONULAROKUMALAR
        Olasılık Dağılımları ve rasgele değişkenler
        I. Olasılık
        1Kümeler ve olaylar[LM] bölüm 1.1-1.3 ve 2.1-2.7.
        [DS] bölüm 1.1-1.11 ve 2.1-2.2.
        [L] bölüm 1.1-1.3.
        2Olasılık ve sayma kuralları
        3Koşullu olasılık ve bağımsızlık
        II. Rasgele Değişkenler ve dağılım fonksiyonları
        4Bayes teoremi ve rasgele değişken[LM] bölüm 3.1-3.4 ve 3.7.
        [DS] bölüm 3.1-3.4 ve 3.7.
        [L] bölüm 2.1.
        5Kesikli ve sürekli rasgele değişkenler
        6Olasılık dağılım fonksiyonları (PDF), birikimli dağılım fonksiyonları (CDFs), 2 veya daha fazla değişkenin bileşik dağılımı
        7Bileşik ve marjinal dağılımlar
        8Tekrar 
        Beklenen değerler ve rasgele değişkenlerin dönüştürülmesi
        III. Rasgele değişkenlerin dönüştürülmesi
        9Rasgele değişkenlerin fonksiyonları[LM] bölüm 3.8-3.10.
        [DS] bölüm 3.8-3.9.
        [L] bölüm 2.1.6.
        10Bir kaç rasgele değişkenin fonksiyonu
        IV. Beklenen değerler ve koşullu dağılımlar
        11Sıra istatistikleri ve beklenen değerler[LM] bölüm 3.5-3.6 ve 3.11.
        [DS] bölüm 3.6 ve 4.1-4.7.
        [L] bölüm 2.1.8 ve 2.2.
        12Medyan, ondalık ve varyans
        13Kovaryans ve koşullu beklenen değerler
        V. Özel dağılımlar
        14Koşullu beklenen değerler ve özel dağılımlar[LM] ünite 4. 
        [DS] ünite 5, dahil olmayan 5.7-5.8.
        [L] ünite 3.
        VI. Büyük sayılar kanunu ve merkezi limit teoremi
        15Büyük sayılar kanunu[LM] bölüm 4.3.
        [DS] bölüm 5.7.
        [L] bölüm 2.5.
        16Tekrar 
        Tahmin ve hipotez testleri
        VII. Tahmin yöntemleri ve özelikleri
        17Merkezi limit teoremi, tahminler, sapma, ve tutarlılık[LM] bölüm 5.1-5.5 ve 5.7.
        [DS] bölüm 6.1 ve 6.5-6.7.
        [L] bölüm 5.1-5.2.
        18Tahmin oluşturmak
        VIII. Güven aralıkları
        19Güven aralıkları[LM] bölüm 5.3.
        [DS] bölüm 7.5.
        [L] bölüm 5.3.
        20Güven aralıkları (devam)
        IX. Hipotez testleri
        21Hipotez testleri[LM] bölüm 6.1-6.5, 7.1-7.5, ve 9.1-9.4.
        [DS] ünite 8.
        [L] bölüm 6.1-6.2.
        22Hipotez testleri (devam)
        23Hipotez testleri (devam)
        24Tekrar 

        • Ders Notları

          SIRA NO:KONULAR
          Olasılık Dağılımları ve rasgele değişkenler
          I. Olasılık
          1Kümeler ve olaylar (PDF)
          2Olasılık ve sayma kuralları (PDF)
          3Koşullu olasılık ve bağımsızlık (PDF)
          II. Rasgele Değişkenler ve dağılım fonksiyonları
          4Bayes teoremi ve rasgele değişken (PDF)
          5Kesikli ve sürekli rasgele değişkenler (PDF)
          6Olasılık dağılım fonksiyonları (PDF), birikimli dağılım fonksiyonları (CDFs), 2 veya daha fazla değişkenin bileşik dağılımı (PDF)
          7Bileşik ve marjinal dağılımlar (PDF)
          8Tekrar (PDF)
          Beklenen değerler ve rasgele değişkenlerin dönüştürülmesi
          III. Rasgele değişkenlerin dönüştürülmesi
          9Rasgele değişkenlerin fonksiyonları (PDF)
          10Bir kaç rasgele değişkenin fonksiyonu (PDF 1) (PDF 2)
          IV. Beklenen değerler ve koşullu dağılımlar
          11Sıra istatistikleri ve beklenen değerler (PDF)
          12Medyan, ondalık ve varyans (PDF)
          13Kovaryans ve koşullu beklenen değerler (PDF)
          V. Özel dağılımlar
          14Koşullu beklenen değerler ve özel dağılımlar (PDF)
          VI. Büyük sayılar kanunu ve merkezi limit teoremi
          15Büyük sayılar kanunu (PDF)
          16Tekrar (PDF)
          Tahmin ve hipotez testleri
          VII. Tahmin yöntemleri ve özelikleri
          17Merkezi limit teoremi, tahminler, sapma, ve tutarlılık (PDF)
          18Tahmin oluşturmak (PDF)
          VIII. Güven aralıkları
          19Güven aralıkları (PDF)
          20Güven aralıkları (devam) (PDF)
          IX. Hipotez testleri
          21Hipotez testleri (PDF)
          22Hipotez testleri (devam) (PDF)
          23Hipotez testleri (devam) (PDF)
          24Tekrar (PDF)

          • Ödevler

            Bu ödevler Randall Lewis tarafından hazırlanmıştır ve izin alınarak kullanılmıştır.

            ÖDEVLERÇÖZÜMLER
            Problem seti 1 (PDF)(PDF - 1.2MB)
            Problem seti 2 (PDF)(PDF - 1.6MB)
            Problem seti 3 (PDF)(PDF - 1.6MB)
            Problem seti 4 (PDF)(PDF)
            Problem seti 5 (PDF)(PDF - 2.1MB)
            Problem seti 6 (PDF)(PDF - 1.3MB)
            Problem seti 7 (PDF)(PDF - 1.1MB)
            Problem seti 8 (PDF)(PDF - 1.6MB)
            Problem seti 9 (PDF - 2.3MB)(PDF - 2.0MB)

            • Sınavlar

              SINAV NO:DENEME SINAVLARI2009 SINAVLARI
              1(PDF)(PDF)
              2(PDF)(PDF)
              3(PDF)(PDF)

              Normal, Öğrenci t, ve Ki-kare dağılımlarının istatistiksel tabloları (PDF)