Konu özeti

  • 15.010/15.011 İşletme Kararları İçin İktisadi Analiz (Güz 2004)


    Düzey: 
    Yüksek Lisans

    Öğretim Üyesi: 
    Prof. Ernst Berndt
    Prof. Joseph Doyle
    Prof. Michael Chapman
    Prof. Thomas Stoker 

    Çevirmenler:
    Dr. Özlem Yılmaz
    Fakat piyasa nedir, gerçekten? Bir yer mi? Bir ürün veya hizmet mi? Hangi satıcılar? Hangi alıcılar? (Grafik Profesör Stoker, Doyle, Chapman ve Berndt.)




    Dersin Özellikleri


    Ders Notları

    Ödevler ve Çözümler
    Sınavlar ve Çözümler





    Dersin Tanımı


    15.010 Sloan School'un mikroiktisattaki temel konusudur anadalıdıır- Sloan olmayan öğrenciler için dersin kodu 15.011 dir. Amacımız firmaların düzenli olarak almak zorunda olduğu iktisadi kararlari yönlendiren analitik araçlar konusunda bilgi vermektir. Piyasa yapısının ve endüstri performasının, firmalar arası stratejik etkileşimi kapsayacak şekilde üzerinde duracağız. Maliyet analizi, piyasadaki talebi belirleyenler, fiyatlandırma stratejisi, piyasa gücü ve devletin denetim politikaları üzerindeki etkileri üzerinde durularak, herbir piyasa ve bu piyasalarda alım satım yapan üreticilerin ve tüketicilerin davranışını gözden geçireceğiz. İktisadın teşvik planları, açıkarttırmalar ve transfer fiyatlandırması gibi diğer işletme uygulamalarına olan etkilerine de bakacağız.

    *Bazı çeviriler dersin bir önceki versiyonlarını temsil etmektedir.

    • Ders İzlencesi

      Ders Saatleri

      Dersler:  Haftada 2 kere, 1,5 saat

      Problem çözme saati: Haftada 1 kere, 1 saat

      Genel Kapsam

      15.010 Sloan School’un mikroiktisattaki temel konusudur- Sloan olmayan öğrenciler için dersin kodu 15.011 dir.  Amacımız firmaların düzenli olarak almak zorunda olduğu iktisadi kararlari yönlendiren analitik araçlar konusunda bilgi vermektir. Piyasa yapısının ve endüstri performasının, firmalar arası stratejik etkileşimi kapsayacak şekilde üzerinde duracağız. Maliyet analizi, piyasadaki talebi belirleyenler, fiyatlandırma stratejisi, piyasa gücü ve devletin denetim politikaları üzerindeki etkileri üzerinde durularak, herbir piyasa  ve  bu piyasalarda alım satım yapan üreticilerin ve tüketicilerin davranışını gözden geçireceğiz. İktisadın teşvik planları, açık arttırmalar ve transfer fiyatlandırması gibi diğer  işletme uygulamalarına olan etkilerine bakacağız..

      Okumalar

      Verilen okumalar prensipler, araçlar ve uygulamaları arasında bir denge kurmayı sağlamak amacıyla seçilmiştir. Bunlar okumalar kısmında detaylandırılmıştır. Dersin temel kitabı: Pindyck, Robert S., and Daniel L. Rubinfeld. Microeconomics. 5th ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall, 27 July 2000. ISBN: 0130165832.

      Diğer okumalar 15.010/15.011 ders okumasındadır. Bu dersin zorunluluklarından bir kısmı bu okumaların dikkatlice çalışılmasını kapsamaktadır. Öğrencilerin sınıfa gelmeden istenen materyali okuması beklenmektedir. Bu, dersi daha verimli kılacaktır.
      Ek olarak, bu okumalar dışında güncel ekonomi konuları hakkında bilgilenmek için Wall Street Journal veya New York Times’ın İş bölümünü düzenli olarak okumak gerekmektedir. Business Week veya The Economists gibi bir magazin de bu amaç için yararlı olacaktır.

      Ödevler ve Sınavlar

      Bu derste altı tane ödev seti vereceğiz.  Derste kapsanan materyale göre problemler üzerinde çalışacağınızı, ödevin verilmesi gereken son tarihe bırakmıyacağınızı varsayıyoruz. Bütün ödev problemlerini kendiniz çözdüğünüzden ve çözümlerini detaylı bir şekilde anladığınızdan emin olunuz- arasınav ve final sınavları ödevlerdeki problemlere benzer problemleri içerecektir.
      Arasınav R5 ten altı gün sonra verilecek, üç saat sürecek ve bütün konuları kapsayacak final sınavı L21de verilecektir.

      Notlandırma

      Genellikle, notlandırma sınavlara, ödevlere ve derse katılıma dayanarak aşağıdaki ağırlıklara göre  yapılacaktır:

      AKTİVİTELERYÜZDESİ
      Ara Sınav%55
      Final Sınavı%50
      Ödev Setleri%10
      Derse Katılım%15

      Ödev Setleri ve Sınavlar için Kurallar

      • Ödevler anlatılan dersler ve recitationların nasıl uygulandıklarını öğrenmenize yardımcı olacak şekilde dizayn edilmiştir. Sınıftaki diğer öğrencilerle ödevleri ve  ders materyalini tartışmanız teşvik edilmiştir.  Ödevler size geribildirim amacıyla notlandırılacaktır, aldığınız not final notunuza katılmayacaktır. Final notunuz hakkında, yalnızca zamanında teslim edilen ödevler  tam kredi alacaklardır. Bu kuralın amacı, ödevin risksiz bir öğrenme fırsatı olmasını garanti etmek ve  ödev yapmanın bu dersin öğrenme tecrübesinde zaruri bir bölümü oluşturduğu  şeklindeki bizim çok güçlü inancımızın sinyalini vermektir. 

      • Okunaklı ve düzgün olduğu sürece el yazısı kabul edilebir. Lütfen hatırlayın: Siz okuyamıyorsanız, biz notlandıramayız.

      • Ödevlerini zamanında teslim eden öğrencilere haksızlık olmaısn diye geç verilen ödevler kabul edilmeyecektir. Ödevleri teslim edilmesi gereken tarihte sınıfta verebilirsiniz. Ek olarak, ödevler için belirlenmiş kutulara bırakılabilir. Bu kutular 16:30da boşaltılacak ve kapalı zarfta asistanlara teslim edilecektir. Lütfen not edin ki bu kutular dışında herhangi bir yere bırakılan ödevler değerlendirilmeyecektir.

      • Sınavlar:  Sınavlar sırasında sınav sorularının açıklanması gereksinimi duyarsanız sınav gözetmenine danışabilirsiniz. Bütün öğrenciler sınav kitapçıklarını teslim edene kadar başka herhangi biriyle tartışmaya veya diğer komünikasyon şekilleri izin verilmez.  Kopya çekerken veya etik olmayan herhangi bir davranışta bulunurken yakalanan öğrencilere sınavdan F notu verilir ve MIT’deki ilgili disiplin komitesine yönlendirilir. 8:30 şubesindeki öğrenciler 10:20 şubesindeki bütün öğrenciler sınavı bitirmeden sınavı tartışamaz. Öğrenciler başka  bir şubede sınavı alamaz ve geç gelen öğrencilere ekstra zaman verilmez.

      • Sınavdaki hesap makineleri  Sınavda kabul edilebilen tek hesap makineleri temel matematik fonksiyonlarını içerenlerdir. Yazım içeren hesap makineleri (Hewlett-Packard Palmtop gibi) sınavda kullanılamaz.

      • Tekrar Notlama Kuralı:  Yeniden notlandırılma isteği öğrencinin sınav notunu öğrendiği günden itibaren bir hafta içinde yapılmalıdır. Yeniden notlandırmayı istemek için potensiyel problemi içeren yazılı bir açıklamayı bütün sınavın notlandırmasıyla beraber asistana teslim ediniz. Yeniden notlandırma sınavın yazılı açıklamanın içerdiği  kısmıyla da sınırlandırılmayabilir.  Yeniden notlandırma 15.010 öğretim elemanları tarafından yapılacaktır. 

      Bu kurallarla ilgili sorularınız varsa lütfen bir öğretim üyesine veya asistanlara yöneltiniz.

      Öğrenci Davranışı

      Profesyonel davranış karşılıklı saygıya dayanır. Bu davranış aşağıdakileri (sınırlı kalmasa da) içerir: 

      Derse Devamlılık

      Zorunlu dersler bir nedenden dolayı gerekli kılınmıştıır ve her sınıf devamlılıktan ve katılımdan faydalanır. Katılım için olan notunuz devamsızlıktan etkilenecektir. Uygun bir yerde oturmalı ve her zaman okunaklı bir ad kartı göstermelisiniz. 

      Zamanında Gelmek

      Geç gelenler hem dersi hem de sınıf tartışmasını böler ve zamanında gelenlere saygısızlık gösterir. Ders hangi şubede olduğunuza göre 8:35 veya 10:25 te başlar.

      Kesilmeleri Minimize Etmek

      Sınıfta cep telefonları, laptop bilgisayarlar, eldeki araçlar, ve pagerlar kapatılmalıdır. Sınıfı terk edip geri gelemezsiniz. Ders başlayınca yanınızdakiyle sohbet etmekten kaçınmanız gerekir.

      Derse Hazırlıklı Olmak

      Verilen okumaları tartışmaya ve soruları yanıtlamaya hazır olmalısınız (ders günü bir vakanın açılışını yapmaya hazır olmak da dahil).

      Saygı

      Derse katılan herkese saygılı olmalısınız. Derse katılım notu bu prensipleri yansıtacaktır; değerli katılımları olan öğrenciler kredi kazanacak ve yukarıdaki kuralları benimsemeyenler ise kredi kaybedeceklerdir.

      • Takvim


        DERS NOKONULARÖNEMLİ TARİHLER

        L1

        Piyasalar

        Derse Giriş

        Piyasa Çeşitleri:Rekabetçi,Tekel/Tek alıcı (Monopson) ve Oligopol/Az alıcılı (Oligopson)

        Piyasa Sınırları

        Ürün Sınırları, Coğrafi Sınırlar

        Örnekler: Bisikletler, Reçeteli İlaçlar, Hava Yolu Seyahati ve İnternetin Rolü

        R1

        Kendi ve Çapraz Fiyat Esnekliğinin, Piyasa Tanımının, Tüketici ve Üretici Rantının Gözden Geçirilmesi

        Arz ve Talep Eğrilerinin Kullanımı

        Logaritmanın Gözden Geçirilmesi

        L2

        Piyasanın Tanımlanması

        Piyasa Tanımı ve Piyasa Stratejisinin Tartışılması

        Vak’a Çalışması: İngiltere’deki Kredi Kartları

        L3

        Rekabetçi Piyasaların Analizi

        Rekabetçi Piyasalarda Devlet Müdahalesinin Arz-Talep Analizi (Örnekler: Vergiler, Teşvikler, Gümrük Tarifesi, İthalat Kotaları)

        Şeker Kotası ve Etkilerinin Detaylı Analizi 

        R2

        Arz ve Talebin Daha İleri Gözden Geçirilmesi

        L4

        Üretim ve Maliyet

        Üretim Ekonomisinin ve Maliyet Minimizasyonunun Kısaca Gözden Geçirilmesi

        Maliyet Kavramları: Sabit, Değişken ve Batık

        Kısa ve Uzun Vadede Toplam, Ortalama ve Marjinal Maliyet

        Muhasebe Maliyetine Karşı İktisadi Maliyet 

        1. Ödev seti Teslim Zamanı

        L5

        Üretim ve Maliyet (Devamı)

        HavaYolları Maliyet Örneği: Kullanıcının Sermaye Maliyeti

        Ölçek ve Çeşit Üretim Ekonomileri  

        Öğrenme Eğrisi ve Zaman İçinde Maliyette Azalış

        R3

        Üretim ve Maliyet İktisadının Gözden Geçirilmesi

        L6

        Tüketici Talebi

        Tüketici Talebine Giriş: Ampirik Talep Analizi ve Tüketici Seçim Modelleri

        L7

        Tüketici Talebi (Devamı)

        Fiyatlama, Ürün Özellikleri ve Kalite

        Ağ Dışsallıkları ve Bunların Rekabetçi ve Stratejik Uygulamalarının Analizi

        Bilgisayar Programı Endüstrisi Örneği

        2.Ödev setinin Teslim zamanı

        R4

        Talep İktisadının Gözden Geçirilmesi

        L8

        Zaman ve Belirsizlik

        Zamanlararası Fiyatlar ve Net Şimdiki Değer

        Belirsizlik ve Risten Kaçma

        Bekleme ve Opsiyon değeri

        L9

        Piyasa Gücü

        Rekabet ve Giriş

        Tekel gücü ve Sabit Kar Oranlı Fiyatlandırma

        Çoklu Tesisler Arası Üretim

        Ağ Dışsallıklarıyla Fiyatlandırma

        R5

        Piyasa Gücünün Gözden Geçirilmesi (Tekel)

        3. Ödev Setinin Teslim Zamanı

        Ara Sınav İçin Gözden Geçirme

        Ara Sınav

        L10

        Piyasa Gücüyle Fiyatlandırma

        Fiyat Farklılaştırmasının Çeşitli Formları

        Bölümlenmiş Piyasalar ve Piyasa Bölümleştirilmesinde Fiyatlama

        Pratikte Fiyat Farklılaştırılmasına Örnekler

        L11

        Piyasa Gücüyle Fiyatlandırma (devamı)

        İki Kısımlı Gümrük Tarifesinin Kullanımı

        Hacim Fiyatlandırması

        Mal Paketlenmesi

        R6

        Piyasa Gücüyle Fiyatlandırmanın Gözden geçirilmesi

        L12

        Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji

        Stratejik Düşünme

        Cournot’u Öğretmek için Düopol Uygulama (sınıfta) 

        İlk Hareket Eden Avantajı: Stackelberg

        Tekrarlanan Cournot

        Detalı Olarak Cournot-Nash 

        Diğer Çeşit Oyunlarda Nash Dengesi

        L13

        Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji (devamı)

        Dominant Stratejiler

        Tekrar Nash Dengesi

        Tekrarlanan Oyunlar

        Mahkumlar Açmazı

        Ardarda Oyunlar

        Tehditler ve Kredibilite

        Başkalarından Önce Satın Alma Hamleleri 

        Girişi Engelleme

        4. Ödev setinin Teslim zamanı

        R7

        Oyun Teorisini Gözden Geçirme

        L14

        Oligopolistik Piyasalarda Gizli Anlaşma ve Rekabet

        Gizli Ortaklık Anlaşması

        Örnekler: Elektrikli Teçhizat, Mineral Karteller

        R8

        Oyun Teorisinin Gözden Geçirilmesi, , Gizli Anlaşmalar ve Karteller

        L15

        Piyasa Gücünün Kısıtlanması

        Antitröst Yasaları

        Amerika Mikrosoft’a Karşı

        Ortak Mülkiyet Kaynakları

        5. Ödev Setinin Teslim Zamanı

        L16

        Açık arttırmalar ve Fiyat Teklif etme

        Açık arttırmaların Alternatif Formları ve Özellikleri

        Kazananın Laneti

        R9

        Açık arttırmaları ve Ortak Mülkiyet Kaynaklarını Gözden Geçirme

        L17

        Transfer Fiyatlandırma ve Dikey Bütünleşme

        Dikey Bütünleşmiş Firmada Transfer Fiyatlandırma

        Dışarıdaki Piyasalarla Transfer Fiyatlandırma

        Çifte Marjinalizasyon

        Dikey Bütünleşmenin Maliyetleri ve Kazançları

        L18

        Teşvikler ve Bilgi

        Asil-vekil sorunu ve Teşvikler

        Ahlaki Çöküntü

        Çoğul- görevlendirme

        Promosyon Turnuvaları ve Yukarı-veya-dışarı Politikaları

        Takım Teşvikleri

        Arka – yüklemeli Maaşlar

        L19

        Bilgi ve Piyasa Yapısı

        Asimetrik Bilgiyle Piyasalar

        Kalitede Belirsizlik ve “Kötü Kaliteli” (Lemons) Piyasa
        Olumsuz Seçim

        Sinyalleme

        R10

        Transfer Fiyatlandırması ve Asimetrik Bilginin Gözden Geçirilmesi

        6. Ödev Seti Teslim zamanı

        L20

        Dışsallıklar ve Piyasa Yapısı

        Pozitif ve Negatif Dışsallıklar 

        Piyasa başarısızlığı ve Devlet Müdahalesinin Formları

        Mülkiyet Hakları

        Final Sınavı için Gözden Geçirme

        L21

        Final Sınavı


        • Okumalar

          Dönem için, normal okumalarınızın yanı sıra güncel olay okumaları da eklenmiştir. Bu yılın güncel olay okumaları aşağıdaki tabloda listelenmiştir.

          Aşağıdaki tablodaki okumalar şu ders kitabındandır: Pindyck, Robert S., and Daniel L. Rubinfeld. Microeconomics. 5th ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall, 27 July 2000. ISBN: 0130165832.

          OTURUM NO

          BAŞLIKLAR

          OKUMALAR

          L1

          Piyasalar

          Derse Giriş

          Piyasa Çeşitleri:Rekabetçi,Tekel/Tek alıcı (Monopson) ve Oligopol/Az alıcılı (Oligopson)

          Piyasa Sınırları

          Ürün Sınırları, Coğrafi Sınırlar

          Örnekler: Bisikletler, Reçeteli İlaçlar, Hava Yolu Seyahati ve İnternetin Rolü

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 1 ve 2

          Piyasalar ve Piyasa Tanımı üzerine Ders Notları

          L2

          Piyasanın Tanımlanması
          Piyasa Tanımı ve Piyasa Stratejisinin Tartışılması

          Vak’a Çalışması: İngiltere’deki Kredi Kartları

          Stuart, Harborne W., Jr. "Pricing for Profit: The U.K. Credit Card Industry in the Late 1980s (A)." Boston, MA: Harvard Business School, 1997. Case No. 9-897-168.

          L3

          Rekabetçi Piyasaların Analizi

          Rekabetçi Piyasalarda Devlet Müdahalesinin Arz-Talep Analizi (Örnekler: Vergiler, Teşvikler, Gümrük Tarifesi İthalat Kotaları)

          Şeker Kotası ve Etkilerinin Detaylı Analizi 

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 9

          "Amerika’da Şeker Programı."

          L4

          Üretim ve Maliyet
          Üretim Ekonomisinin ve Maliyet Minimizasyonunun Kısaca Gözden Geçirilmesi
          Maliyet Kavramları: Sabit, Değişken ve Batık

          Kısa ve Uzun Vadede Toplam, Ortalama ve Marjinal Maliyet

          Muhasebe Maliyetine Karşı İktisadi Maliyet 

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 6.1-6.4, 7.1-7.5

          Maliyet kavramları üzerine ders notları

          L5

          Üretim ve Maliyet (Devamı)

          HavaYolları Maliyet Örneği: Kullanıcının Sermaye Maliyeti

          Ölçek ve Çeşit Üretim Ekonomileri  

          Öğrenme Eğrisi ve Zaman İçinde Maliyette Azalış

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 7.6

          Havayolları Maliyetleri Üzerine Veri

          Argote, L., and D. Epple. "Learning Curves in Manufacturing." Pittsburgh, PA: Carnegie Mellon University, Tepper School of Business, 1990. GSIA Working Papers No. 89-90-02.

          Ghemawat, P. "Building Strategy on the Experience Curve." Harvard Business Review 63 (March-April 1985): 143-49.

          L6

          Tüketici Talebi

          Tüketici Talebine Giriş: Ampirik Talep Analizi ve Tüketici Seçim Modelleri

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 7.7, 3.1-3.3, 4.6

          L7

          Tüketici Talebi (Devamı)

          Fiyatlama, Ürün Özellikleri ve Kalite

          Ağ Dışsallıkları ve Bunların Rekabetçi ve Stratejik Uygulamalarının Analizi
          Bilgisayar Programı Endüstrisi Örneği

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 4.1-4.5

          L8

          Zaman ve Belirsizlik

          Zamanlararası Fiyatlar ve Net Şimdiki Değer

          Belirsizlik ve Risten Kaçma

          Bekleme ve Opsiyon değeri

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 15.1-15.4, 15.7, 5.1-5.2

          L9

          Piyasa Gücü

          Rekabet ve Giriş

          Tekel gücü ve Sabit Kar Oranlı Fiyatlandırma
          Çoklu Tesisler Arası Üretim

          Ağ Dışsallıklarıyla Fiyatlandırma

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 8, 10.1-10.3

          L10

          Piyasa Gücüyle Fiyatlandırma

          Fiyat Farklılaştırmasının Çeşitli Formları

          Bölümlenmiş Piyasalar ve Piyasa Bölümleştirilmesinde Fiyatlama

          Pratikte Fiyat Farklılaştırılmasına Örnekler

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 11.1-11.3

          L11

          Piyasa Gücüyle Fiyatlandırma (devamı)

          İki Kısımlı Gümrük Tarifesinin Kullanımı

          Hacim Fiyatlandırması

          Mal Paketlenmesi

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 11.4-11.5

          L12

          Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji

          Stratejik Düşünme

          Cournot’u Öğretmek için Düopol Uygulama (sınıfta) 

          İlk Hareket Eden Avantajı: Stackelberg

          Tekrarlanan Cournot

          Detalı Olarak Cournot-Nash 

          Diğer Çeşit Oyunlarda Nash Dengesi

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 12.2-12.3

          L13

          Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji (devamı)

          Dominant Stratejiler

          Tekrar Nash Dengesi

          Tekrarlanan Oyunlar

          Mahkumlar Açmazı

          Ardarda Oyunlar

          Tehditler ve Kredibilite

          Başkalarından Önce Satın Alma Hamleleri 

          Girişi Engelleme

          Pfeifer, Phillip E. and James V. Gelly.  "Lesser Antilles Lines: The Island Of San Huberto." Charlottesville, VA: Darden, University of Virginia, 1991. Case No. UVA-QA-0355. (derse hazırlık zorunlu değil - ödev seti 5‘de analiz edilmiştir)

          L14

          Oligopolistik Piyasalarda Gizli Anlaşma ve Rekabet

          Gizli Ortaklık Anlaşması

          Örnekler: Elektrikli  Teçhizat, Mineral Karteller

          Porter, Michael. "General Electric vs. Westinghouse in Large Turbine Generators (A)." Boston, MA: Harvard Business School, 1980. Case No. 9-380-128.

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 12.6

          L15

          Piyasa Gücünün Kısıtlanması

          Antitröst Yasaları

          Amerika Mikrosoft’a Karşı

          Ortak Mülkiyet Kaynakları

          "Executive Summary of the Antitrust Laws." Kaye, Scholer's Antitrust Deskbook. New York: Kaye, Scholer, Fierman, Hays & Handler, 1992, pp. 3-19. 

          McGahan, Anita and Julia Kou.  "Microsoft® Corp.'s Pricing Policies." Boston, MA: Harvard Business School, 1995. Case No. 9-975-173).

          Ortak Mülkiyet hakları Üzerine Ders Notları

          L16

          Açık arttırmalar ve Fiyat Teklif etme

          Açık arttırmaların Alternatif Formları ve Özellikleri

          Kazananın Laneti

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 13.9

          L17

          Transfer Fiyatlandırma ve Dikey Bütünleşme

          Dikey Bütünleşmiş Firmada Transfer Fiyatlandırma

          Dışarıdaki Piyasalarla Transfer Fiyatlandırma

          Çifte Marjinalizasyon

          Dikey Bütünleşmenin Maliyetleri ve Kazançları

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 11 Ekleri

          L18

          Teşvikler ve Bilgi

          Asil-vekil sorunu ve Teşvikler

          Ahlaki Çöküntü

          Çoğul- görevlendirme

          Promosyon Turnuvaları ve Yukarı-veya-dışarı Politikaları

          Takım Teşvikleri

          Arka – yüklemeli Maaşlar

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 11 Ekleri

          L19

          Bilgi ve Piyasa Yapısı

          Asimetrik Bilgiyle Piyasalar

          Kalitede Belirsizlik ve “Kötü Kaliteli” (Lemons) Piyasa
          Olumsuz Seçim

          Sinyalleme

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 17.1-17.3

          L20

          Dışsallıklarve Piyasa Yapısı

          Pozitif ve Negatif Dışsallıklar 

          Piyasa başarısızlığı ve Devlet Müdahalesinin Formları

          Mülkiyet Hakları

          Pindyck and Rubinfeld: Kısım 18.1-18.4

          Final Sınavı için Gözden Geçirme

          L21

          Final Sınavı

          Güncel Olay Okumaları

          Lieber, Ron. "Credit-Card Companies Escalate Battle of the Perks." The Wall Street Journal Online, 14 September 2004.

          Cox, James. "Some see Bush sheltering sugar for votes." USAToday.com, 10 February 2004
          .
          Waddington, Richard. "WTO Hits EU Again Over Sugar Sales." Yahoo! News, 8 September 2004.

          Shlaes, Amity. "More PDA Pleasures for Your dollar." FT.com: Financial Times, 20 September 2004.

          Carty, Sharon Silke. "GM to Start Loan Blitz for '04 Models." The Wall Street Journal Online, 22September 2004.

          Markoff, John. "Sun Alters Its Pricing Strategy For Sales to Developing Nations." Business/Financial Desk, The New York Times, 1 June 2004.

          Guth, Robert A. "Microsoft Tests Low-Price Windows." The Wall Street Journal Online, 30 September 2004.

          Kranhold, Kathryn. "Nuclear-Power Industry Sees Signs of a U.S. Revival." The Wall Street Journal Online, 9 November 2004.

          • Ders Notları

            DERS NOKONULARDERS NOTLARIÇALIŞMA NOTLARI

            L1

            Piyasalar

            Derse Giriş

            Piyasa Çeşitleri:Rekabetçi,Tekel/Tek alıcı (Monopson) ve Oligopol/Az alıcılı (Oligopson)

            Piyasa Sınırları

            Ürün Sınırları, Coğrafi Sınırlar

            Örnekler: Bisikletler, Reçeteli İlaçlar, Hava Yolu Seyahati ve İnternetin Rolü

            Derse Özeti Piyasalar (PDF)

            Extra Sources 
            (PDF)

            Questions for U.K. Credit Card Case Discussion (PDF)

            L2

            Piyasanın Tanımlanması

            Piyasa Tanımı ve Piyasa Stratejisinin Tartışılması

            Vak’a Çalışması: İngiltere’deki Kredi Kartları

            Piyasa Tanımı (PDF)Table: Profitability of Consumer Groups - Stuart, Harborne W., Jr. "Pricing for Profit: The U.K. Credit Card Industry in the Late 1980s (A)." Boston, MA: Harvard Business School, 1997. Case No. 9-897-168.

            Tips for Homework Solutions and Exams (PDF)

            Exhibit 2: UK Credit Card System - Stuart, Harborne W., Jr. "Pricing for Profit: The U.K. Credit Card Industry in the Late 1980s (A)." Boston, MA: Harvard Business School, 1997. Case No. 9-897-168.

            L3

            Rekabetçi Piyasaların Analizi

            Rekabetçi Piyasalarda Devlet Müdahalesinin Arz-Talep Analizi (Örnekler: Vergiler, Teşvikler, Gümrük Tarifesi, İthalat Kotaları)

            Şeker Kotası ve Etkilerinin Detaylı Analizi 

            Rekabetçi Piyasaların Analizi (PDF)Thurow, Roger and Geoff Winestock. A Global Journal Report --- Bittersweet: How an Addiction To Sugar Subsidies Hurts Development --Politically Vital Farm Support, Especially in EU, Throttles Exports From Poor Nations --- Negating $50 Billion in Aid." The Wall Street Journal, 16 September 2002.

            Sugar Surplus (PDF)

            L4

            Üretim ve Maliyet

            Üretim Ekonomisinin ve Maliyet Minimizasyonunun Kısaca Gözden Geçirilmesi

            Maliyet Kavramları: Sabit, Değişken ve Batık

            Kısa ve Uzun Vadede Toplam, Ortalama ve Marjinal Maliyet

            Muhasebe Maliyetine Karşı İktisadi Maliyet 

            Üretim ve Maliyet 1 (PDF) 

            L5

            Üretim ve Maliyet (Devamı)

            HavaYolları Maliyet Örneği: Kullanıcının Sermaye Maliyeti

            Ölçek ve Çeşit Üretim Ekonomileri  

            Öğrenme Eğrisi ve Zaman İçinde Maliyette Azalış

            Üretim ve Maliyet 2 (PDF)

            L6

            Tüketici Talebi

            Tüketici Talebine Giriş: Ampirik Talep Analizi ve Tüketici Seçim Modelleri

            Tüketici Talebi (PDF)

            L7

            Tüketici Talebi (Devamı)

            Fiyatlama, Ürün Özellikleri ve Kalite

            Ağ Dışsallıkları ve Bunların Rekabetçi ve Stratejik Uygulamalarının Analizi

            Bilgisayar Programı Endüstrisi Örneği

            Tüketici Talebi ve Ürün Özellikleri 
            (PDF)

             

            L8

            Zaman ve Belirsizlik

            Zamanlararası Fiyatlar ve Net Şimdiki Değer

            Belirsizlik ve Risten Kaçma

            Bekleme ve Opsiyon değeri

            Zaman ve Belirsizlik 
            (PDF)

            L9

            Piyasa Gücü

            Rekabet ve Giriş

            Tekel gücü ve Sabit Kar Oranlı Fiyatlandırma

            Çoklu Tesisler Arası Üretim

            Ağ Dışsallıklarıyla Fiyatlandırma

            Piyasa Gücü (PDF)

            L10

            Piyasa Gücüyle Fiyatlandırma

            Fiyat Farklılaştırmasının Çeşitli Formları

            Bölümlenmiş Piyasalar ve Piyasa Bölümleştirilmesinde Fiyatlama

            Pratikte Fiyat Farklılaştırılmasına Örnekler

            Piyasa Gücüyle Fiyatlandırma 1 (PDF)Maremont, Mark. "The Only Difference is When You Throw Them Away." Business Week, 12 July 1993.

            L11

            Piyasa Gücüyle Fiyatlandırma (devamı)

            İki Kısımlı Gümrük Tarifesinin Kullanımı

            Hacim Fiyatlandırması

            Mal Paketlenmesi

            Piyasa Gücüyle Fiyatlandırma 2Game Theory Cournot Questions (PDF)

            Tran, Khanh T.L. "Fans of Web Games Pay to Play." The Wall Street Journal, 9 November 2000.

            L12

            Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji

            Stratejik Düşünme

            Cournot’u Öğretmek için Düopol Uygulama (sınıfta) 

            İlk Hareket Eden Avantajı: Stackelberg

            Tekrarlanan Cournot

            Detalı Olarak Cournot-Nash 

            Diğer Çeşit Oyunlarda Nash Dengesi

            Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji 1 (PDF)

            L13

            Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji (devamı)

            Dominant Stratejiler

            Tekrar Nash Dengesi

            Tekrarlanan Oyunlar

            Mahkumlar Açmazı

            Ardarda Oyunlar

            Tehditler ve Kredibilite

            Başkalarından Önce Satın Alma Hamleleri 

            Girişi Engelleme

            Oyun Teorisi ve Rekabetçi Strateji 2 (PDF)Barnett, F. William. "Making Game Theory Work in Practice." The Wall Street Journal, 13 February 1995.

            Myerson, Allen R. "Philip Morris Cuts Cigarette Prices, Stunning Market -- Stocks Plunge as Result -- 40 cent-a-pack Reduction in No. 1 Marlboro Brand is Directed at Its Lower-Cost Rivals." The New York Times,3 April 1993.

            Ortega, Bob. "Retail Combat -- Warehouse-Club War Leaves Few Standing, And They Are Bruised -- Wal-Mart and Price-Costco Survive Bitter U.S. Clash, Will Resume it in Mexico -- An Intense Game of Chicken." The Wall Street Journal, 18 November 1993.

            L14

            Oligopolistik Piyasalarda Gizli Anlaşma ve Rekabet

            Gizli Ortaklık Anlaşması

            Örnekler: Elektrikli Teçhizat, Mineral Karteller

            Oligopolistik Piyasalarda Gizli Anlaşma ve Rekabet (PDF)

            L15

            Piyasa Gücünün Kısıtlanması

            Antitröst Yasaları

            Amerika Mikrosoft’a Karşı

            Ortak Mülkiyet Kaynakları

            Piyasa Gücünün Kısıtlanması (PDF)Antitrust and Monopolies (PDF)

            Surowiecki, James. "Mixed Motives." The Financial Page, The New Yorker, 8 November 2004.

            L16

            Açık arttırmalar ve Fiyat Teklif etme

            Açık arttırmaların Alternatif Formları ve Özellikleri

            Kazananın Laneti

            Açık arttırmalar ve Fiyat Teklif etme (PDF)Double Marginalization (PDF)

            L17

            Transfer Fiyatlandırma ve Dikey Bütünleşme

            Dikey Bütünleşmiş Firmada Transfer Fiyatlandırma

            Dışarıdaki Piyasalarla Transfer Fiyatlandırma

            Çifte Marjinalizasyon

            Dikey Bütünleşmenin Maliyetleri ve Kazançları

            Transfer Fiyatlandırma ve Dikey Bütünleşme (PDF)Outsourcing Sales (PDF)

            Phillips, Michael M. "Taking Shelter -- As Congress Ponders New Tax Breaks, Firms Already Find Plenty -- Using Tactics Such as Shifting Profit to Havens Abroad, Some Pare Bills to Zero -- GM Keeps the Tab Down." The Wall Street Journal, 9 August 1999.

            L18

            Teşvikler ve Bilgi

            Asil-vekil sorunu ve Teşvikler

            Ahlaki Çöküntü

            Çoğul- görevlendirme

            Promosyon Turnuvaları ve Yukarı-veya-dışarı Politikaları

            Takım Teşvikleri

            Arka – yüklemeli Maaşlar

            Teşvikler ve İstihdam (PDF)

            L19

            Bilgi ve Piyasa Yapısı

            Asimetrik Bilgiyle Piyasalar

            Kalitede Belirsizlik ve “Kötü Kaliteli” (Lemons) Piyasa
            Olumsuz Seçim

            Sinyalleme

            Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı (PDF)

            L20

            Dışsallıklar ve Piyasa Yapısı

            Pozitif ve Negatif Dışsallıklar 

            Piyasa başarısızlığı ve Devlet Müdahalesinin Formları

            Mülkiyet Hakları

            Dışsallıklar ve Piyasa Yapısı (PDF)Other Economics Courses (PDF)

            L21

            Final Sınavı


            • Problem Çözme Oturumları

              NOKONULARNOTLAR

              R1

              Kendi ve Çapraz Fiyat Esnekliğinin, Piyasa Tanımının, Tüketici ve Üretici Rantının Gözden Geçirilmesi

              Arz ve Talep Eğrilerinin Kullanımı

              Logaritmanın Gözden Geçirilmesi

              Piyasa Tanımı, Esneklikler ve Rantlar (PDF)

              R2

              Arz ve Talebin Daha İleri Gözden Geçirilmesi

              Devlet  Müdahelsinde Rant Analizi (PDF)

              R3

              Üretim ve Maliyet İktisadının Gözden Geçirilmesi

              Üretim ve Maliyet Kavramlarının Gözden Geçirilmesi (PDF)

              R4

              Talep İktisadının Gözden Geçirilmesi

              Ağ Dışsallığı ve Talep Kavramları (PDF)

              R5

              Piyasa Gücünün Gözden Geçirilmesi (Tekel)

              Zaman Belirsizliği ve Piyasa Gücü (PDF)

              R6

              Piyasa Gücüyle Fiyatlandırmanın Gözden geçirilmesi

              Fiyat Farklılaştırması ve İki Bölümlü Tarife (PDF)

              R7

              Oyun Teorisini Gözden Geçirme

              Temel Oyun Teorisi (PDF)

              R8

              Oyun Teorisinin Gözden Geçirilmesi, , Gizli Anlaşmalar ve Karteller

              Bira Oyunu, Gizli Anlaşmalar ve Karteller (PDF)

              R9

              Açık arttırmaları ve Ortak Mülkiyet Kaynaklarını Gözden Geçirme

              Açık Arttırmalar ve Ortak Mülkiyet (PDF)

              R10

              Transfer Fiyatlandırması ve Asimetrik Bilginin Gözden Geçirilmesi

              Bilgi Asimetrisi ve Transfer Fiyatlandırması (PDF)

              • Ödevler


                ÖDEVLERÇÖZÜMLERGENEL HATALAR

                Ödev 1 (PDF)

                (PDF)

                Ödev 1 Genel Hatalar (PDF)

                Ödev 2 (PDF)

                (PDF)

                 

                Ödev 3 (PDF)

                (PDF)

                Ödev 3 Genel Hatalar (PDF)

                Ödev 4 (PDF)

                (PDF)

                 

                Ödev 5 (PDF)

                (PDF)

                 

                Ödev 6 (PDF)

                (PDF)

                Ödev 6 Genel Hatalar (PDF)

                • Sınavlar

                  SINAVLARÇÖZÜMLER

                  2004 Ara Sınavı (PDF)

                  (PDF)

                  2003 Ara Sınavı (PDF)

                  (PDF)

                  2003 Final Sınavı (PDF)

                  (PDF)

                  2002 Ara Sınavı (PDF)

                  (PDF)

                  2002 Final Sınavı (PDF)

                  (PDF)

                  2001 Ara Sınavı (PDF)

                  (PDF)

                  2001 Final Sınavı (PDF)(PDF)
                  2000 Ara Sınavı (PDF)(PDF)
                  2000 Final Sınavı (PDF)(PDF)
                  1999 Ara Sınavı (PDF)(PDF)
                  1999 Final Sınavı (PDF)(PDF)