Konu özeti

  • 1.018J / 7.301 Ekoloji I: Dünya Sistemi Güz 2009




    Düzey: 
    Lisans

    Öğretim Üyesi:
    Prof. Edward DeLong 
    Prof. Penny Chisholm

    Çevirmenler:

    Prof. Dr. Selim Sualp Çağlar

    Ekoloji canlı sistemlerin yapısını ve işleyişini araştıran bilim dalıdır. (Fotoğraf www.PDImages.com.)


    Dersin Kapsamı

    Seçilmiş ders notları

    Projeler ve örnekler
    Ödevler ve cevapları Sınavlar ve cevapları


    Dersin Tanımı

    Ders ekolojinin temel konularını kapsayacaktır ve dünya bütünsel dinamik bir sistem olarak ele alınacaktır. Konular arasında biyosferin, jeosferin, atmosferin ve okyanusların birlikte evrimi; fotosentez ve solunum; hidrolik, karbon ve nitrojen döngüleri vardır. Ekosistemler arasındaki enerji ve madde geçişleri; organizmaların dağılımının ve bolluklarının kontrolü; doğal seçilimi içerecek şekilde ekosistemin yapısı ve işleyişi; metabolik çeşitlilik; üretkenlik; trofik dinamikler; populasyon büyüme, rekabet, mutalizim ve predasyon modelleri incelenecektir. Bu ders İletişim-Ağırlıklı olarak sınıflandırılmıştır; talimatlar ve etütler sözlü verilecektir ve yazılı iletişim metinleri dağıtılacaktır. “Biyoloji” dersi tavsiye edilen ön koşuldur.



    • Ders İzlencesi

      Ders Buluşma Saatleri

      Sunumlar: 2 ders / hafta, 1.5 saat / ders
      Etütler: 1 ders / hafta, 1 saat / ders

      Ders Kitapları ve Okuma Parçaları

      Amazon logoSmith, Robert, and Thomas Smith. Ecology and Field Biology. 6th ed. San Francisco, CA: Benjamin Cummings, 2001. ISBN: 9780321068811.
      Yardımcı okuma metinlerine kursun Web sayfasından ulaşılabilecektir. Bu okuma parçaları belirli sunumlarla ilişkili olacaktır ve ona göre sınıflandırılmıştır.

      Etütler

      Aksi belirtilmedikçe etütler asistanlar, lisans okutman bursiyerleri (LBO),ve Yazma Programından Harlan Breindel and Leslie Roldan tarafından yönetilecektir. Bu etütlere katılımınızı şiddetle tavsiye etmekteyiz. Bazı etütlerin içeriği sizin Dönem Ödeviniz için oldukça önemli bilgiler içerecektir.

      Derste Dağıtılan Notlar

      Bir konuyu ele alan sunumlara ilişkin ders içeriğinin ana hatları ve okuma parçaları sizlere açık olacaktır. Her quiz öncesi okumalarınızı ve çalışmalarınız yönlendirebilmeniz için o quiz ile ilgili çalışma rehberleri dağıtılacaktır.

      Notlandırma

      AKTİVİTELER

      YÜZDELER

      NOTLAR

      Quizler

      50%

      Dönem boyunca 3 quiz olacaktır. Son quiz bütün konuları kapsayacaktır.

      Dönem Projesi

      40%

      İletişim odaklı notların buna katkı yaptığına dikkat ediniz.

      Ev Ödevleri

      10%

      Bu problem setleri hem okuma parçalarının hem de ders notlarının içeriğini kapsayacaktır. 3’lü gruplar halinde çalışabilir ve grup olarak teslim edebilirsiniz.

      Ek Kredi

      Sınavlarınızda ek kredi alabileceğiniz sorular olabileceği gibi ek kredi aktiviteleri de vardır. Bunlar sınıfın genel ortalamsının dışında değerlendirilir (bir başka değişle ek kredi almadan da A alabilirsiniz). Ek kredi sadece bir öğrencinin notu iki not arasındaki sınır çizgide ise göz önüne alınır ve notun son halini etkileyebilir. 

      Beklentiler

      Derse girin, dürüst olun ve yapabileceğinizin en iyisini yapın.

      Bu dersin sonunda aşağıdakilerin gerçekleşmiş olmasını umut ederiz:

      • Dünyaya farklı bakmanız ve dünyamızın yaşamayan birimleri ile yaşayan birimleri arasındaki karmaşık etkileşimleri daha iyi anlamanız. Sizin geleceğinizi şekillendiren bu etkileşimlerdir.
      • Daha eleştirel bir düşünür olmanız ve bu derste öğrendiklerinizin hayata ve kariyerlerinize yaklaşımınızda etkisi olması.
      • Yazım ve konuşma becerilerinizi geliştirmek.

      Akademik Dürüstlük

      MIT’de açıkça belirtilmiş ahlak kuralları yoktur fakat 1.018 varmış gibi kabul eder. Sizi sürekli denetim altında tutmayacağız. Sizin dürüst olduğunuzu, buraya çalışmaya geldiğinizi ve yaptığınız işten gurur duyduğunuzu varsaymaktayız. 

      Hile Politikamız

      Eğer bir öğrenci bir başkası tarafından yazılmış veya hazırlanmış bir ödevi veya makaleyi teslim ettiği, kaynaklara atıfta bulunmadan bilgi kullandığı veya sınavlarda kopya çektiği belirlenirse o kişiye o sorumluluk ile ilgili F notu verilecek ve büyük olasılıkla ilgli kişi Disiplin Kuruluna sevk edilecektir. Kaynakların düzgün kullanımının nasıl olması gerektiği ve neyin eser hırsızlığı olduğu üzerine bilgi almak istiyorsanız ders personelinden birine danışınız. Academic Integrity at the Massachusetts Institute of Technology akademik dürüstlüğü ihlal eden koşulları, düzgün atıflandırmayı ve eser hırsızlığından kaçınmayı öğrenmeniz için oldukça yararlı bir kaynaktır (PDF).