Konu özeti

  • CLCV 205: Antik Yunan Tarihine Giriş



    Ders Hakkında

    Profesör Donald Kagan Hakkında

    Yunan tarihine giriş niteliğinde olan bu ders, Tunç Devri’nden Klasik dönemin sonuna kadar Yunan medeniyetinin politik, entellektüel ve yaratıcı başarılarını irdeler. Öğrenciler özgün kaynaklardan ve günümüzün yazarlarından okumalar yapacaklardır. Ders izlencesi için tıklayınız. 

    Dersin Yapısı: 
    Yale Campus’unde haftada 75 dakikalık iki kez ders halinde verilen bir Yale College dersi olarak 2007 yılının Güz Döneminde Open Yale Courses (Açık Yale Dersler) için kaydedilmiştir.

    Araştırma grubu: 
    Open Yale Courses (Açık Yale Dersler) ile pilot düzenleme sayesinde, OpenStudy CLCV 205 de dahil olmak üzere Open Yale Courses (Açık Yale Dersler), bir seçim için çevrimiçi çalışma gruplarına katılmak için araçlar sunar. Open Yale Courses (Açık Yale Dersler) web sitesi terk edip OpenStudy web sitesinde CLCV 205 çalışma grubunun sayfasına gitmek için buraya tıklayın. Bu çalışma gruplarından biri katılmak isterseniz, OpenStudy sahip ücretsiz bir hesap için kayıt olmanız gerekmektedir.

    Donald Kagan, Yale Üniversitesi’nde Klasik Çağ ve Tarihi, Sterling Profesörü olarak görev yapmaktadır. Yale College’ın eski dekanı, Ohio Eyalet Üniversitesi 1958 yılında onun doktorasını tamamladı. Eserleri Arkhidamos Savaş, Nikias Barış ve Sicilya Seferi, Perikles ve Atina İmparatorluğu'nun Doğuşu, Savaşların Kökenleri ve Barışı Koruma Üzerine ve Peloponessos Savaşı hakkındadır. 2002 yılında National Humanities Medal (Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası) layık görüldü ve 2005 yılında National Endowment for Humanities Jefferson Öğretim Üyesi seçildi.

    Çevirmenler: 
    Doç. Dr. Zeynep Çizmeli Öğün 
    Dr. Elif Denel


    • İzlence

      Introduction to Ancient Greek History

      CLCV 205: Antik Yunan Tarihine Giriş (Güz, 2007)

      Ders İzlencesi

      Profesör 
      Donald Kagan, Yale Üniversitesi Klasik Çağ ve Tarihi, Sterling Profesörü

      Açıklama
      Yunan tarihine giriş olan bu ders, Tunç Devri’nden Klasik dönemin sonuna kadar Yunan medeniyetinin politik, entelektüel ve yaratıcı başarılarını irdeler. Öğrenciler özgün kaynaklardan ve günümüzün yazarlarından okumalar yapacaklardır.

      Kaynaklar
      Pomeroy, Burstein, Donlan and Roberts. Ancient Greece. Oxford University Press: New York, 1999.
      Kagan, Donald. "Problems in Ancient History."  The Ancient Near East and Greece. 2. baskı, l. Cilt 1. Prentice-Hall: New York, 1975.
      Herodotus, Herodot Tarihi.
      Plutarkhos, Atina’nın Yükselişi ve Çöküşü.
      Thukydides, Peloponessos Savaşı.

      Ders İçin Gerekenler
      Öğrenciler ders sorumluluklarını yerine getirirken iki programdan birini seçmek durumundadır:
      A Planı
      A Planı’nı tercih eden öğrenciler sınıfta bir yarı final, bir de final sınavı almak ile sorumludur. Ara sınav, bu tarihe kadar tüm ödev olarak verilen okumaları içerecektir. Bu programı tercih eden öğrenciler ayrıca bir de Herodotos üzerine ödev hazırlamakla sorumludur, bu ödevin 1500 kelimeyi geçmemesi gerekmektedir. Ödevin konusu öğrencilere sınıfta bildirilecektir.
      B Planı
      B Planı’nı seçecek öğrenciler sınıfta bir yarı final ve final sınavına girecek ve ayrıca bölümler halinde her hafta 50 dakika süreyle toplanacak gruplarda tartışmalara katılmakla sorumlu olacaklardır. Bu tartışma gruplarında öğrenciler derste işlenen konuları inceleyerek, ön plana çıkan soruları tartışabileceklerdir. B Planı’nı tercih eden öğrencilerden grupların yönlendirilmesiyle sorumlu asistana tartışma konularını kendileri sunmaları beklenmektedir. B Planı’nı seçen öğrenciler, kelime sayısı 1500’ü geçmeyecek bir ödev hazırlayacaktır, konusuna da kendi gruplarının asistanının takdiriyle kendileri karar verebilecektir.

      B Planı’nın tercih edenler tüm grup toplantılarına devamlı olarak katılmak sorumluluğundadır ve her derse bir ders önceden asistan tarafından anons edilen konularda hazır olarak gelmek durumundadır. Not konusunda derslere katılım önemli bir faktör oluşturacaktır.

      Notlandırma
      A Planı’nı seçen öğrencilerin notu ödev, yarı final ve final sonuçlarının ortalamasıyla belirlenecektir; her üçü de bunların eşit ağırlıkta tutulacaktır.
      B Planı’nı tercih edeceklerin ödev notları, yarı final ve final sonuçları %30 olarak değerlendirilecek ve grup performansları da %10 olarak değerlendirilecektir.

      Antik Yunan Tarihine Giriş

      • Dosya İndirmeler

        CLCV 205: Antik Yunan Tarihine Giriş (Güz, 2007) İndirme İşlemleri

        Ders Sayfaları:

        Aşağıdaki dosya bu konuyla ilgili tüm ders sayfalarını içermektedir ve internet dışında kullanıma uygun olarak tasarlanmıştır. Dosya .zip formatındadır; açmak için ve içeriğini kullanabilmek için bir açılım programına sahip olmanız gerekmektedir. Dosyayı açtıktan sonra başlamak için lütfen “star.html”e basınız.

        [ tüm ders sayfalarını indir ] - boyut 12.9 MB - dosya tipi uygulama/zip Ders Malzemesi:

        Bu dersin ses ve video dosyaları iki şekilde indirilebilir: iTunes U veya teker teker aşağıdaki linklere bağlı olarak.

        iTunes U’dan indirilecek tüm sesli dosyalar için, iTunes U’da bulunan herhangi bir ders sayfasındaki “Get Track” düğmesine basın. Eğer indirme işlemi yarıda kesilirse, indirme işlemine devam etmek için “Resume” düğmesin basın. iTunes U’dan indirme işlemi yapabilmeniz için Apple iTunes programının bilgisayarınıza yüklenmiş olmasıgerekmektedir.

        İndirebileceğiniz videolar ( pdf )