Konu özeti

  • Genel

    Sosyal Araştırma, Yaklaşım ve Beceriler (Açık Üniversite: toplama dersler)

    • Konu 1

      Sosyal Bilimlerdeki 'Sosyal'

      www.flickr.com/photos/laubscher/170693667/Laubscher
      www.flickr.com/photos/laubscher/170693667/Laubscher

      Sosyal bilimler çalışmaları, karmaşıklaşan ve hızla değişen bir dünyada bir şeyleri nasıl ürettiğimizi, kendimizi nasıl yönettiğimizi, birbirimizle iletişime geçiş biçimimizi, çevremizde olup bitenleri anlayış şeklimizi ve sosyal ilişki ve süreçlerin düzenlenmesinde karşılaştığımız sorunları nasıl çözeceğimizi inceler. Bu çalışma, sosyal bilimlerin derinlere inen kültürel varsayımlara sahip olduğuna dair hem temel bilgiler verir, hem de felsefi düşünce ile sosyal bilimlerde kullanılan araştırma yöntemlerinin arasındaki önemli ilişkiyi ortaya koyar.

    • Konu 2

      Toplumda Bilgi Bulmak

      Bu ünite, gerek işiniz, gerek çalışmalarınız, gerek de şahsi merakınız için toplumda bilgi bulmanız ve bulduğunuz bilgiyi kullanmanız konusunda size yardımcı olmayı hedeflemektedir. Bu ünite içindeki bazı anahtar kaynakları deneyip bilgi arayışınızın nasıl planlanması gerektiğini öğrenirseniz, aradıklarınızı da daha kolay bulabilirsiniz. Bilgi kalitesi ne demektir keşfedip bulduğunuz bilgiyi değerlendirmeyi öğreneceksiniz. Ayrıca kendi bilgilerinizi en iyi şekilde düzenleyerek çalışmanızda başkalarının çalışmalarına ne şekilde atıfta bulunacağınızı da göreceksiniz. Son olarak da, RSS ve e-posta listeleri gibi araçları kullanarak ilgi alanınızdaki son gelişmeleri takip edip nasıl güncel kalabileceğinizi keşfedeceksiniz.

    • Konu 3

      Görsel imgeleri okumak

      Bir resim veya imge size ne anlatır? Bu ders, fotoğrafları sosyal veri olarak analiz etme ve yorumlamaya bir giriştir. İmgenin ne anlattığını kimler kontrol eder? Bu ünitede, fotoğrafların nasıl görsel delil sağlayabileceğini ve toplum hakkındaki düşüncelerimizi gösterip destek olabileceğini göreceğiz.

    • Konu 4

      Sosyal Bilimler ile ilgili okuma becerileri geliştirmek


      Hannah Swithinbank ©

      Bu ünite, Sosyal Bilimler materyallerini kullanabilme bağlamında okuma becerileri geliştirmeyi incelemektedir. Materyalimiz esasen bir ses kaydı dosyasıdır, orijinali 11 dakika uzunlukta olup, 1988’de kayıt edilmiştir.

      Bu ünite arşivdendir. Sosyal siyaset: sosyal yardım, güç ve çeşitlilik (D218) dersinden adapte edilmiş bir özettir ve artık etkin değildir ama bu konuda başka dersler de bulunmaktadır.

    • Konu 5

      Sosyal Bilimlerde not tutmak

      Bu ünite arşivdendir. Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik (D218) dersinden uyarlanmış bir özettir ve artık etkin değildir ama bu konuda başka dersler de bulunmaktadır.

      Bu ünite, not tutmanın faydalarını ve en iyi yollarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Ünite, Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik başlıklı dersin bir ses kaydı dosyasını dinleyerek işlenecektir. Orijinali 23 dakika uzunlukta olup, 1998’de kayıt edilmiştir.

    • Konu 6

      Sosyal Bilimler’de savlar (argümanlar) nasıl inşa edilir ve kullanılır?

      Bu ünite arşivdendir. Sosyal Siyaset: sosyal yardım, güç ve çeşitlilik (D218) dersinden uyarlanmış bir özettir ve artık etkin değildir ama bu konuda başka dersler de bulunmaktadır. Açık Üniversite’de (AÜ) okumak isterseniz, ders programımıza bakarak alabileceğiniz dersleri görebilirsiniz.

      Bu ünite, savların (argümanların) Sosyal Bilimler’de nasıl inşa edilip kullanıldığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Materyal, ses kaydı dosyası şeklindedir. Orijinali 30 dakika uzunlukta olup, 1998’de kayıt edilmiştir.

    • Konu 7

      Sosyal konstrüksiyon (construction) ve Sosyal konstrüksiyonizm (constructionism)

      Bu ünite arşivdendir. Sosyal Siyaset: Sosyal yardım, Güç ve Çeşitlilik (D218) dersinden uyarlanmış bir özettir ve artık etkin değildir ama bu konuda başka dersler de bulunmaktadır. Açık Üniversite’de (AÜ) okumak isterseniz, ders programımıza bakarak alabileceğiniz dersleri görebilirsiniz.

      Bu ünite, sosyal konstrüksiyon (construction) ve sosyal konstrüksiyonizm (constructionism) ifadelerini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu terimler Sosyal Bilimler çalışmalarında ve özellikle de Sosyal Siyaset ile ilgili kullanılır. Materyal, ses kaydı dosyası şeklindedir. Orijinali 28 dakika uzunlukta olup, 2001’de kayıt edilmiştir.

    • Konu 8

      Ses ve görüntü kaydından öğrenmek: Gözetlemeye giriş

      Bu ünite, üç ünitelik DD208 serisinin birincisidir ve size ses ve görüntü kaydından öğrenme becerileriniz konusunda yardımcı olmayı hedeflemektedir. Refah, suç ve toplum adlı dersten uyarlanmıştır. Gözetleme temasına günlük çok boyutlu bir uygulama olarak bakacaksınız. Şunu unutmayın ki, videolar gözetlemenin kendisiyle değil, refah, suç ve toplum konularındaki karışıklıkları anlamak açısından gözetleme ile ilgileniyorlar.

      Bu ünite, Refah, Suç ve Toplum (DD308) isimli Açık Üniversite dersinden uyarlanmış bir özettir.

    • Konu 9

      Ses ve görüntü kaydından öğrenmek: Göçmenler ve sınırlar

      Bu ünite, ses ve görüntü kaydı kullanarak not almanız için daha fazla fırsat sunmaktadır. Video kayıtlarını izlemeye devam etmeden önce, lütfen daha once DD208_1’i detaylı bir şekilde incelediğinize emin olun.

      DD208_1’de öğrendiğiniz tavsiye ve talimatları, bu ünitede sunulan video kayıtları hakkında not alırken kullanın. Öğrendiğiniz not alma tekniklerini kullanın ve notlarınızın video kayıtlarının her biri neyi gösteriyorsa onu yansıtması gerektiğini hatırlayın. Tartışmaların ve savların doğasını tanımlamalısınız. Ayrıca, bu tartışma ve savların nasıl sunulduklarına da dikkat etmelisiniz. Bu sizi refah, suç ve toplum arasındaki karşılıklı ilişkiler hakkında düşünmek için cesaretlendirecektir.

      Delilinizi, DD208_2’nin ikinci bölümündeki gibi, sistemli bir şekilde sunun.

      Bu ünite, sınır kontrol polisleri ve bunların uluslararası göçmenlerle ilgili uygulamaları bağlamında “Geçiş Kontrolü” konusuna odaklanacaktır.

      Bu ünite, Açık Üniversite dersi olan Refah, Suç ve Toplum’dan (DD208) uyarlanmıştır.

    • Konu 10

      The 'Social' in Social Science  (15h)

    • Konu 11

      Finding information in society (9h)

    • Konu 12

      Reading visual images (8h)

    • Konu 13

      Developing reading skills in relation to the Social Sciences (1h) audio

    • Konu 14

      Note taking in the Social Sciences (1h) audio

    • Konu 15

      How arguments are constructed and used in the Social Sciences 1(1h) audio

    • Konu 16

      Social construction and social constructivism (1h) audio

    • Konu 17

      Learning from audio-visual material 1 and 2 (3 and 5 hours) video