Geri: 3.2 Aileye bakmak

3 Fotoğraflar ve sosyal bilimler kavramları
Aileye bakmak: 1950'ler

Etkinlik 4
Aile fotoğrafları, reklam amaçlı, ya da gerçekten de hatıra olarak, kayıt altına alınabilir. Şimdi 1950'lerde çekilen bir örneğe (Şekil 6) bakalım. Bu görüntüyü nasıl analiz edersiniz? Özellikle kimlik boyutundan bu tarz bir imgenin kullanılışının bize söylediklerini düşünün.


Şekil 6: Aile portresi

Tartışma

Bu resim, profesyonel bir fotoğrafçı tarafından resimdekilerin özel kullanımı için 1955-1956 yıllarında İngiltere'de çekilmiştir. Resim bir aileyi göstermektedir: bir kadın, bir adam, ve onların çocuğu ile ailenin köpeği evde resimlenmiştir. Bu resmin kullanılabileceği yerleri düşünelim. Kullanım bağlamı önemlidir çünkü böyle bir imgenin sosyal işlevleri hakkında bilgi verir.

Bu örnekte, fotoğraf çerçevelenip bir büfenin üzerine yerleştirilmiştir. Bu bize iki şey söyler: birincisi, resim betimlenen kişilere memnun edici derecede benzemiştir; ikincisi, resim oluşturulan sosyal grup olan çekirdek ailenin etkili bir betimlemesidir. Resim odanın şöminesinde çekilmiştir (bu evin yani kişisel alanın da merkezidir). Baba annenin, çocuğun ve köpeğin üzerinde durmaktadır ve resim çocuk ve kadının göz hizasından çekildiğinden baba ile aynı seviyede değildir. Babaya başımızı kaldırıp bakarız; ki bu düzenleme genelde bir kişinin kahramanca ve güçlü doğasına dikkat çekmek için yapılır. Kadın ve çocuk şömineye daha yakın duruyorken baba onlardan daha uzaktadır. Bir dereceye kadar bu ayrı durma, konum ve cinsel kimlik açısından yorumlanabilir. İç ve özel alan anne ve çocuğa (ve köpeğe) aitken dış alan erkeğe ait durmaktadır. Ayrıca betimlenen kişilerin kıyafetlerine ve mobilyalara da dikkat edin. Bunlar sınıf ve statünün yanısıra, etnik köken ve ulusal kimliği de göstermektedir.

Aşağı yukarı emin olabiliriz ki, bu fotoğraf, başka şeylerin yanı sıra, ailenin temsil ettiği sosyal grubun bir yeniden doğrulanmasıdır. Aile fotoğrafçılığı, bir sosyoloğun da söylediği gibi (Bourdieu, 1990), sosyal birleşmenin bir göstergesidir. Ancak, daha önce de belirttiğimiz gibi, fotoğrafçılık eylemi çekilen olayın tarihi önemini onaylar; özellikle de burada olduğu gibi grup portresi için profesyonel bir fotoğrafçı çağrılıp resmi bir şekilde fotoğraf çekildiğinde. Böylece resim, sosyal açıdan önemli bir şekilde kimliği yerleştirir.

3.2.1 Özet

İleri: 4 Fotoğraf ve Gerçeklik