Etkinlik 12
Aşağıdakileri nasıl düzenlediğinizi not ediniz:
e-postalarınız
internet yer imleri ya da favorileri
bilgisayar dosyaları
evle ilgili evraklar, örneğin faturaları, sigorta belgeleri, garanti belgeleri, makbuzlar
kitap, CD, müzik, video veya DVD koleksiyonları
Notlarınızı aşağıdaki üç kişi ile karşılaştırın: Kişi 1 - "Düzenli sayılırım çünkü kitaplarımı yazar isimlerine göre grupluyorum ve eğer bir seri içindelerse seriyi de düzenli tutuyorum. CD'lerim soyisme göre, grubun ismine göre ya da toplama albümse dizinin sonunda başlıklara göre alfabetik olarak dizilidir. Ayrıca, evle ilgili evraklar için bir dosyalama dolabım var ve yakıt, elektrik, otomobil, gibi konularda ayrı ayrı dosyalama yaptım. Evet, ben doğuştan bir kütüphaneci sayılırım."
Kişi 2 – E-postalarımı aslında düzenliyor sayılmam, okur ve silerim. Tabii eğer bir makbuz yollandıysa yazdırır ve güvenli bir yere kaldırırım! (bir daha görülmemek üzere). Araç çubuğuna beğendiğim web sitelerini eklerim ancak bunu düzenli olsun diye değil tembellikten yaparım. Bütün evle ilgili evraklarım, her altı ayda bir temizlediğim bir kutunun içinde durur. Kitaplarım herhangi bir sıraya koymaksızın bir kitaplıkta durur. CD ve DVD'lerim de öyle.
Evet, gerçekten düzensizim ama nedense bunun bana şu ana kadar olumsuz bir etkisi olmadı !!!!!!!!"
Kişi 3 - "Ben dosyalama konusunda oldukça acımasızım –birikmiş şeylerden nefret ederim.
E-postalar, günde sadece 3-4 kez okurum, okuduğumu: a) silerim; b) kısaysa cevaplarım c) uzunsa, o gün veya daha sonra cevaplamak için tutarım. Oldukça basit bir dosyalama sistemim var, başka birisinin bir kopya alacağını düşünerek ben bir şey saklamam. Otomatik 'kural' ile altı aydan daha eski e-postaların hepsi siliniyor. Silinmiş hiçbir e-postayı bugüne dek kaçırmadım.
Bilgisayarda dosyalama: Geniş konularda 10 klasör, herbirinde en fazla 4-5 alt klasör tutarım. Geniş başlıklar altında dosyalamayı ve arama yapmayı daha kolay buluyorum. İçerikleri tek bir ekranda tutmaya çalışıyorum. Eski dosyaları acımasızca tasfiye ediyorum. En fazla bir düzine düzenli kullandığım favorim olan web sitesini saklıyorum, gerisi zaten kolayca ihtiyacım olduğunda bulunur.
Evde evrak dosyalama: özellikle küçük tutulmuş bir dosyalama dolabına yakıt vb. gibi giderler, sigorta, otomobil, iş, kredi kartları gibi her durum için ayrı ayrı bölümler açarım. Sadece bir yıllık faturaları tutup yenisi geldikçe en eskisini atmaya çalışırım ama tabii bu her zaman işe yaramaz. Bu yüzden Noel ve Yeni yıl arasında tüm evrakların üzerinden geçer ve bitmekte olan yıldan eski her şeyi parçalarım.
Yeni Yıl tasfiyem, kitap (2-3 yıldır okumadıysam okumam demektir), CD / DVD (1-2 yıl kuralı) ve giysiler (1 yıl kuralı) için de geçerlidir. Bunları ihtiyacı olanlara vermek için ayırırım. Bu yaklaşım, koleksiyonları makul büyüklükte tutmak ve beni bir iki yıl içinde atacaksam bunu almalı/saklamalı/arşivlemeli miyim diye düşündürmek gibi iki yönden fayda sağlar. Tabii minimalizm herkesin zevkine uygun değildir herhalde!
Parolam şudur: şüphen varsa at gitsin."
Cevap Bu insanların her birinin bilgiyi düzenlemek için farklı yolları var ama bir nokta gitgide netleşiyor: sizin için çalışan bir sistem bulun ve onu kullanın. Sisteminizin ne kadar basit ya da karmaşık olması gerektiği, kullandığınız bilginin türüne ve bu bilgiyi nasıl kullanacağınıza göre değişir. Aşağıdaki ses kayıtları bunu anlatmaktadır:
İlk ses kaydını dinlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.
İnternet sörfçüleri eğlence amaçlı internet kullanırlar, ve girdikleri siteleri düzenli olarak takip etmeleri gerekmez çünkü bunlar bir daha bulabilecekleri sitelerdir.
Araştırmacılar ise, bir araştırma günlüğü tutmak zorundadır. Sonunda bir tez yazmak için kullandıkları tüm kaynaklara atıfta bulunmaları gerekecektir. Bu nedenle araştırmacılar, daha düzenlidirler ve bilgi depolamak konusunda daha dikkatlidirler.