Geri: 1.5.2 Kendinizi organize etmenin yolları

1.5.3 Masaüstü arama araçları

Evrak ya da elektronik dosyalarınızı bulmak bir sorun olabilir. Bir çeşit dosyalama sisteminiz var olsa bile, birden fazla yerde tuttuğunuz ve araması zorlaşan dosyalar ile git gide büyüyen bir yapı ortaya çıkabilir. Kendinizi evrakları klasörlere rastgele yerleştirirken bulabilirsiniz. Şimdi mantıklı geleni, zaman geçtikten sonra bulacağınızı düşündüğünüz yerde bulamazsınız.
Bu gibi zamanlarda Windows'un Başlat menüsündeki arama komutu çare olabilir. Benim gibi yüzlerce binlerce dosya ile dolu bir bilgisayarınız varsa, bu arama, uzunca bir süre alabilir. Bunun sebebi, arama motorlarının aksine, Windows'un arama aracının, bir arama yapıldığında bilgisayardaki her bir dosyayı tek tek aramasından kaynaklanır.
Masaüstünüz için bir arama motoru olsa ne güzel olurdu değil mi? Eh, iyi haber, bazıları kişisel kullanım için ücretsiz olan çeşitli masaüstü arama motorları bulunmaktadır. Ücretsiz masaüstü arama araçlarının çoğunluğu, büyük arama motorları tarafından sağlanır - bütüncül bir arama deneyimi sunmak suretiyle tüm arama ihtiyaçlarınız için kendilerini kullanacağınızı umarlar.
Pandia tarafından hazırlanan makaleyi okuyarak masaüstü arama araçları hakkında genel bir izlenim edinebilirsiniz.

Etkinlik 13
Aşağıdaki masaüstü arama araçlarından birini indirin. Sizin bilgisayarınızda çalışacağından emin olmak için öncelikle bilgisayarınızın özelliklerini kontrol edin. Bunlardan birini yüklediğiniz zaman, aracı kullanarak bilgisayarınızda bir arama yapın. Şimdi Başlat menüsünden Windows arama komutunu kullanarak aynı aramayı yapın. Aynı sonuçları elde ettiniz mi?

Bir masaüstü arama aracını ilk kez kullandığınızda, aracın sabit diskinizde bir dizin oluşturması gerekecektir. Bu birkaç saat sürebilir, bu yüzden sabırlı olmanız gerekecek. Araç dizini oluşturduktan sonra bilgisayarınıza koyduğunuz yeni belgeler geldikçe arşivlenir böylece dizin siz farketmeden güncelliğini korur.
O zaman, onları böyle kolayca aratmak varken neden dosyalarımı düzgün tutmalıyım diye sorabilirsiniz. Bu tarz araçlar çok da düzenli olmanız gerekmediği fikrini verebilir. Ancak, arama yaptığınızda, varsayılan aramada kullandığınız kelimenin dosyanın herhangi bir yerinde kullanılmış olmasıdır. Bazen ne kelime kullanarak arama yapacağınıza karar veremediğiniz durumlar olabilir. Ya da bazen dosyayı henüz okumadığınız için hangi kelime ile arama yapacağınızı bilemezsiniz. Ayrıca, her bir aramayı gerçekleştirmek zaman alır, sınırlı bir sürede aradığınızı bulmanız gerekebilir. İşte bu sebeplerle, bu tarz masaüstü arama araçlarının sağladığı kolaylığı tamamlamak ve dosyalarınızı düzenlemek için bir çeşit sisteminiz olması gereken bilgiyi bulma şansınızı en üst düzeye çıkarmanızı sağlar.
İleri: 1.5.4 Beş Tavsiye