Geri: Dersten Beklentiler

1 Sosyal Bilimler’de savlar nasıl kullanılır?

Bu ünitede kullanılan ses kaydı programı, savların Sosyal Bilimler’de nasıl inşa edilip kullanıldığı konusunu incelemektedir. Bir radyo programından alıntılanmıştır (ilk olarak BBC Radyo’da 4 Ocak 1997’de yayınlanmıştır) ve programda değişik bakış açılarından sosyal yardımın toplumsal sonuçları tartışılmaktadır. Program, savların nasıl bir araya getirildiğini, ne tür varsayımların yapıldığını ve ne çeşit delillerin kullanıldığını takip edebileceğiniz şekilde düzenlenmiştir.

Program, dinlerken bir takım sorunları tanımlayıp düşüneceğiniz şekilde kurgulanmıştır. Amaç, şu konudaki savları ve tartışmaları inceleyip değerlendirmenize yardımcı olmaktır: ‘Sosyal yardımı hakeden ve etmeyen yoksulları birbirlerinden ayırt etmekte başarısız olunması, sosyal yardımın maliyetini kontrolsüzce arttırmıştır. Bu durum, İngiliz ekonomisini ve çalışma ahlakını bozmuş ve daha az adil bir toplum oluşmasına yol açmıştır.’ Bu, programda Dr. Digby Anderson tarafından ileri sürülen savdır ve savı, sorguladığı bazı ‘tanıklar’ tarafından da desteklenmektedir. Bea Campbell ise bir karşı-sav ileri sürmektedir.

Program, 1998’de kayıt edilmiştir. Ders eğitmenleri bir Radyo 4 programını kullanarak sosyal yardım sistemini örnek vererek savların doğasını incelemektedir. Savların sunuluş seklinin incelenmesi için radyo programından bazı bölümler alınmıştır.

Programdaki katılımcılar şöyledir:

Etkinlik 1
Delil ve Sav başlıklı ses kaydı dosyalarını bağlantılara tıklayarak dinleyin. Ekteki belgedeki başlık ve boşlukları kullanarak dinlediğiniz tartışmadaki sav ve delilleri not alabilirsiniz.

Lütfen aşağıdaki ‘Belgeyi Görüntüle’ bağlantısına tıklayınız.

Belgeyi Görüntüle Tartışma
Yorum/Öğrendiklerimiz üzerine düşünelim.

Programda kullanılan sav ve delilleri düşünmenin yanısıra, tartışma ile şu ana dek öğrendiğiniz fikir ve temalar üzerinde de düşünmek faydalı olacaktır.

Delil ve Sav bölüm 1 (11 dakika 5MB)

Delil ve Sav 1. Bölüm Ses Kaydı Dökümünü görüntüle

Delil ve Sav bölüm 2 (8 dakika 4 MB)

Delil ve Sav 2. Bölüm Ses Kaydı Dökümünü görüntüle

Delil ve Sav bölüm 3 (10 dakika 5 MB)

Delil ve Sav 3. Bölüm Ses Kaydı Dökümünü görüntüle