Geri: 1.5.5 Sosyal yer imleri

1.5.6 Telif hakkı - bilmeniz gerekenler

Metin, müzik, resim, ses kayıtları, web sayfaları gibi özgün çalışmalar telif hakları yasası ile korunmaktadır ve genellikle bunlara eşlik eden bir sembol (©) ve / veya yasal bir bildirim bulunur. Örneğin, Birleşik Krallık'ta 1988 Telif Hakları, Tasarımlar ve Patentler Kanunu bunu düzenler.
Çoğu durumda, telif hakları ile korunan çalışmaların tamamı veya bir kısmı sadece sahibinin izni ile kullanılabilir. Bazı durumlarda bu izin bir ücret karşılığı verilir.
Ancak, Birleşik Krallık mevzuatı "adil kullanım" olarak bilinen bir dizi istisnalar içermektedir. Adil kullanım, yayınlanmış çalışmaların bir kısmının, ticari olmayan araştırmalar veya kişisel çalışmalar için ya da eleştiri ve değerlendirme amacıyla veya güncel olayları anlatmak için ücretsiz olarak kullanılmasını sağlar. Kaynak her zaman belirtilmelidir bu sebeple fotokopi yaptığınızda, bir web sitesinden sayfa yazdırdığınızda tüm detayları aldığınıza emin olmalısınız ki, aldığınız kaynağa atıfta bulunabilesiniz.
Telif hakları ve nelerin serbest olduğu ile ilgili daha fazla okuma yapmak için, araştırmacılar için bilgi Becerileri sayfasından Telif Hakları bölümüne bir göz atın.
Diğer ülkelerdeki telif hakları ile ilgili bilgi edinmek isterseniz, Uluslararası Çoğaltma Hakları Örgütleri Federasyonu web sitesini inceleyebilirsiniz. Bu uluslararası üyeliğe açık bir organizasyondur ve üyelik sayfasına giden bağlantıyı takip ederseniz, uluslararası telif hakları kuruluşlarının bir listesini göreceksiniz.

İleri: 1.5.7 Kaynak kullanma