Geri: 1.4.4 N Nesnellik

1.4.5 Y Yöntem

Yöntem, bir bilgi parçasının üretilme şekli ile ilgilidir. Farklı bilgi türleri, farklı şekillerde üretildiğinden bu oldukça karmaşık bir alandır. Bu konuda bakılacak birkaç öneri sunabiliriz:

Görüşler - Bir sürü bilgi, bireylerin görüşüne dayanır. Bu insanlar, kendi alanında uzman olabilir ya da olmayabilir (Asıl, kaynak için A'ya bakınız). Önemli olan, bu görüşlerin sadece birer görüş olduğu ve o şekilde değerlendirilmesi gerektiğini bilmektir.

Araştırma - Araştırma bilgileri ile ilgili bazı temel soruları sormak için, bir araştırma yöntemleri uzmanı olmak zorunda değilsiniz. Araştırma raporlarına, özellikle de bunlar medya tarafından özetlenmişlerse, eleştirel bir yaklaşım geliştirmek gerekir.

Etkinlik 6
Örneğin, aşağıdaki haber hikayesini okuyun:

Bir Amerikan Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışma, 10 kişiden 8'inin, alışveriş yaptıkları esnada çalınan müziği sevmediğini ortaya koymaktadır.

Bu araştırmayı yürütmek için kullanılan yöntemler hakkında hangi soruları sormak isteyebilirsiniz?

Cevap
Aşağıdakileri bilmek isteyeceğimizi düşündük: Tüm bu sorular (ve daha fazlası) çok önemlidir çünkü sonuçlara ne kadar güveneceğinizi bunların cevapları belirler. Örneğin, 20 yaşındaki bir grup kadının sorulara bir grup orta yaşlı erkekten çok farklı bir yanıt vermesi olasıdır.

Araştırma Değerlendirme Yazıları - Birçok makale ve kitap araştırma değerlendirmeleri içerir. Bu değerlendirme yazıları, tüm birincil araştırmaları kendimiz aramamamız için bir kısayol olarak kullanılır. Ama değerlendirmeler çeşit çeşittir. Bazısı sadece bir konu üzerinde yapılmış araştırmaların değerlendirmeci tarafından seçilmişlerini bir araya getirir, bazıları ise 'sistematik değerlendirme' ya da 'genel bir bakış' olarak adlandırılan ve söz konusu temayla ilgili tüm araştırmaları toplamak ve gözden geçirmek için yapılır. Ne tür bir değerlendirmeye baktığınızı bilmek önemli olabilir.

İleri: 1.4.6 A Asıl, Kaynak