Geri: 1.5.8 Kaynakça yazılımları

1.5.9 İntihal

Atıfta bulunmak, sadece bilgi paylaşma işine yaramaz; aynı zamanda başka insanların çalışmalarına hak ettikleri değeri vermeyi de garantiler. Elektronik bilgi çağını yaşarken, dergi makalelerini ve web sayfalarını kendi çalışmanıza kopyalayıp yapıştırmak kolaydır. Ancak, bir başkasının çalışmasını kullanmak istiyorsanız, doğru şekilde atıfta bulunarak çalışmanın kaynağını sahibine teslim etmeniz gerekir.
Birisinin çalışmasının kullanılmasına ve eserin nereden alındığının belirtilmemesine intihal denir. İntihal, bir telif hakkı ihlali olarak kabul edilir. Başkasının çalışmasını kendinizinkiymiş gibi kullanmak ise sahtekarlıktır.

Etkinlik 17 – İntihal kurbanı olmak nasıl hissettirir?
Şu makaleyi bulup okuyun - Bloomfield, S. and Gumbel, A. (2006) ‘The teenage plagiarist’, Independent, 7 Mayıs, s. 24. http://www.findarticles.com/p/articles/mi_qn4159/is_20060507/ai_n16353946 - [En son erişim 16 Kasım 2006]
Makale, güncel bir intihal vakası ile ilgilidir ve intihal yaparken yakalanmanın sonuçları üzerine bilgi vermektedir. Okurken, aşağıdaki soruları düşünün ve cevaplarınızı bir yere not edin.

Cevap
Bizim cevabımız şöyle:
Bir şey üzerinde gerçekten çok çalıştıysanız bir başkası gelip emeğinizi çalsa çok kızmaz mıydınız? Herkesin bunun çalan kişinin değil, sizin emeğiniz olduğunu bilmesini ve hırsızın cezalandırılmasını istemez miydiniz?
İntihal yapmakla, aynı zamanda, kendi öğrenmenizin gelişim sürecini de baltalamış olursunuz. Kendinize düşünmek ve gelişmek için bir şans tanımamış olursunuz çünkü intihal yapmakla sadece bir başkasının fikirlerini kopyalıyorsunuzdur.
Aynı zamanda intihalin yasal yansımaları olabilir. Ms Viswanathan'ın intihali kamusal olarak aşağılanma ile sonuçlandı ve edebi kariyerinin sona ermesine sebep oldu. İntihal yaparken yakalandıktan sonra kim artık onun eserlerini yayınlamak ister?
Bir öğrenci olarak, intihal edilmiş bir ödev yazmak ise, para kaybına yol açmaz, ancak dersten kalmanıza ya da çok düşük bir not almanıza neden olur. Bilgiyi düzgün kullanmakla ve kaynaklarınızı doğru saklayıp atıfta bulunmakla intihal suçunu işlememeyi garantileyebilirsiniz.

İleri: 1.6 Güncel kalmak