Geri: 1.3.1 Giriş

1.3.2 Arama motorları ve konu ağ geçitleri

Hem arama motorları hem de konu ağ geçitleri, size ihtiyacınız olan kaynakları bulmanızda yardımcı olurken bulduğunuz bilgi türleri farklı olacaktır.

Google ve Yahoo! gibi arama motorları, İnternet'te anahtar kelimeler veya kelime grupları için arama yapar ve daha sonra sonuçları gösterir. Bu sonuçlar, arama motorları tarafından değerlendirilmez ve bu nedenle sonuçların güvenilirliğini kendi yargınızı kullanarak değerlendirmeniz gerekir. Örneğin, çalıştığınız konuda çok az bilgiye sahip birisi tarafından yazılmış web sitelerinin yanı sıra, uzmanlar tarafından yazılmış siteler de bulabilirsiniz.

İlgilendiğiniz konu için aşağıdaki bazı arama motorlarını kullanmayı deneyebilirsiniz:

Ayrıca, Google Scholar arama motorunu kullanarak daha bilimsel bilgilere erişebilirsiniz.

Google Scholar akademik yayınevleri, mesleki dernekler, önbaskı veri havuzları, üniversiteler ve diğer bilimsel kuruluşların bastıkları hakemli makaleler, tezler, kitaplar, özetler ve yazıları tarar. Ancak, tarama sonucunda listede çıkan her şey ücretsiz erişime açık olmadığından bazı kaynaklara ulaşamadığınızı farkedebilirsiniz.

Konu ağ geçitleri (Dizinler de denir), arama motorlarının aksine, daha akademik ve güvenilir bilgi kaynaklarına bağlantılar sağlar. Genellikle kaynak hakkında kısa bir açıklamanın yanı sıra kaynağa doğrudan bir bağlantı da verilir. Dizinler ve ağ geçitleri gezilebilir ve genellikle bunlarda arama da yapılabilir. Çoğu dizinler ve ağ geçitleri, çok dikkatle uygulanan kalite ölçütleri kullanılarak korunur ki, bunların verdiği kaynaklar tutarlı bir çizgide olsun. Bunun sonucu olarak, daha sınırlı bir kapsama sahip olan dizinler ve ağ geçitleri daha az sayıda sonuç ya da 'isabetli sayfa' verebilirler.

Aşağıdaki konu ağ geçitlerini denemek isteyebilirsiniz:
BUBL: Tüm konu alanlarını kapsayan seçilmiş bilgi kaynakları içerir. Anahtar kelime ile arama ya da konuları tarama seçenekleri bulunur.
Intute: Sosyal Bilimler: Konunun uzmanları tarafından seçilen ve değerlendirilen web sitelerine erişim sağlayan ücretsiz bir çevrimiçi hizmettir.
İleri: 1.3.3 Kitaplar ve elektronik kitaplar