Video Anlatımlar

Videonun mp4 versiyonunu indirmek için tıklayınız...


MIT Açık Ders malzemeleri
http://ocw.mit.edu

8.01 Fizik I: Klasik Mekanik, Güz 1999

Bu materyallerden alıntı yapmak veya kullanım şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://www.acikders.org.tr sitesini ziyaret ediniz.

.pdf dosyası için tıklayınız.

Evet, amaç öğrencilere fiziği ilk kez tanıtmaktır. Bir başka deyişle, hesaba dayalı fiziği öğretmektir. Birçok öğrenci lisede bu bilgilerin bazılarını zaten görmüştür. Fakat bazıları görmemiştir. Ve İlk fizik dersi olan 8.01 dersi, bu dersin özü olan Newton Mekaniğini kapsar.
Öğretim üyesine bağlı olarak, biraz akışkanlar mekaniğinden ve biraz da kinetik gaz teorisinden bahsederiz. Bu ders, MIT’nin zorunlu dersidir. Ya bu dersi ya da 8.012 olarak adlandırdığımız biraz daha üst seviyede olan dersi almak zorundasınız. Öğrencileri geleneksel sınavlara tabi tutarak değerlendiririz. Ders MIT’nin ana ders salonunda veriliyor. Ve bundan sonra öğrenciler küçük gruplar halinde profesörlerle görüşürler. Biz bunları çoğunlukla problem çözme saati ve ders tekrarı olarak adlandırırız. Her dersin bir olay olduğunu düşünmeyi tercih ederim. Ve, mümkün olduğu yerde, standart müfredatın dışına çıkarım.
Nötron yıldızlarından bahsederim. Kara delikler hakkında konuşurum. Büyük Patlama yani Big Bang kozmolojisinden söz ederim. Ve yeri geldiğinde müzik aletlerini tanıtırım. Süpernova patlamaları hakkında konuşurum. Ve daha sonra, son dersimde, öğrencilere MIT’deki ilk günlerimde yapmış olduğum araştırmalarımdan, oldukça yüksekte uçan balonda yapmış olduğum x-ışını astronomi gözlemlerimden bahsederim. Bu balonlar bir tür Empire State Binası büyüklüğünde muazzam balonlardı ve yaklaşık 145.000 feet yüksekliğe çıkmışlardı; bunlar benim son dersimin konularıdır. Ve bu derslerin hepsi gerçekten birer olaydır. Açık Ders Malzemeleri derslerimde, Newton mekaniğinin, kinetik gaz teorisinin, akışkanlar mekaniğinin beklenilen standart materyallerini işliyoruz ama, ek olarak, daha önce de belirttiğim gibi, bunların ötesine gitmeyi deniyor ve denklemler aracılığıyla öğrencilerin olayları görmelerini sağlıyorum. Ve böyle yaparak onları çevre konusunda bilinçlendiriyor, nötron yıldızlarının, kara deliklerin, süpernova patlamalarının, müzik enstrümanlarının farkında olmalarını sağlıyorum. Bunu sadece yeri geldiği zaman yapıyorum. Fakat bunun yerinin geldiği pek çok yer var. Bu yüzden amacım onlara birçok konuyu anlatarak, onların denklemler üzerinde çok  fazla  kafa yormalarını sağlamak değildir.
Benim amacım onların yaşamları boyunca hatırlayacakları birkaç temel konuyu işlemektir. Fiziğe artık hiç ihtiyaçları olmasa bile, öğrencilerin fiziğin güzelliğini görmelerini istiyorum. Fiziği sevmelerini istiyorum.